Ted Gärdestadstipendiet Fotograf/Källa: Privat

​Nu öppnar ansökan till Ted Gärdestadstipendiet 2020 – ett stipendium för unga, oetablerade musiker. Ansökan är öppen till och med den 15 mars och därefter utser stipendienämnden slutlig stipendiat. Stipendiet delas ut den 18 maj 2020 på Nalen i Stockholm, där stipendiaten även ges möjlighet att framföra några av sina låtar.

 

Stiftelsen Ted Gärdestad Minnesfond delar varje år ut ett stipendium i syfte att uppmärksamma, uppmuntra och stödja unga icke etablerade sångare och låtskrivare inom vis- och populärmusik. Stipendiet ska hjälpa stipendiaten att förkovra sig och utveckla den musikaliska originaliteten inom nämnda genre.

- Vi är mycket glada att förvalta detta fina stipendium. Det är helt i linje med våra värderingar och det ligger oss varmt om hjärtat att främja bredden inom ny svensk musik, säger Ulrika Wendt, SAMI:s jurist och representant i stipendienämnden. Vi vet att stipendiet har blivit en bekräftelse för tidigare stipendiater att våga satsa på en karriär inom musiken vilket känns väldigt roligt.

- Det känns väldigt fint att hedra Teds minne genom detta stipendium och att på så sätt stödja ny svensk musik. Nu när också Kenneth Gärdestad har gått bort blir detta en möjlighet att hedra även honom. Han var också en av dem, som tillsammans med mig och Richard Arvidsson var initiativtagare till denna stiftelse, säger Janne Schaffer.

Om stipendiet:
Den sökande ska skicka in text och musik till två egenkomponerade låtar som är skrivna på svenska. Stipendiaten ska inte vara över 25 år, bo i Sverige och motivera varför man söker stipendiet och vad man planerar att använda pengarna till. Den sökande får inte vara en redan etablerad artist. Sista ansökningsdag är den 15 mars 2020. 

Stipendienämnden 2020 består av Ulrika Wendt, Mija Folkesson, Hans Gardemar och Magnus Söderblom.

Läs mer på www.sami.se/TED

För mer information kontakta:
Ulrika Wendt, jurist, SAMI
08-453 34 26, ulrika.wendt@sami.se

SAMI (Svenska Artisters och Musikers Intresseorganisation) grundades 1963 och är den kollektiva förvaltningsorganisationen i Sverige som bevakar artister och musikers rättigheter inom ramen för både svensk och internationell lagstiftning. SAMI representerar närmare 43 000 artister och musiker, och samlar in upphovsrättslig ersättning till medlemmarna när deras musik framförs offentligt, både nationellt och internationellt. Bara i Sverige betalar cirka 38 000 musikanvändare för att få använda musik i sin verksamhet. Internationellt har SAMI 64 avtal i 51 länder, vilket gör SAMI till den organisation som har högst antal aktiva avtal för artister och musiker över hela världen. SAMI arbetar ständigt för att förbättra effektiviteten och noggrannheten i insamlingen, såväl i Sverige som internationellt, för att öka intäkterna för utövare. www.sami.seKontakt


Ninni Grufvman

Pressansvarig

ninni.grufvman@sami.se

08 453 34 52

0730 22 39 39