För andra året i rad slår Liljevalchs Vårsalong upp portarna i Urban Escape-kvarteret, mitt i Stockholms city. Utställningen som i år hålls på Malmskillnadsgatan 32 invigs idag kl. 13.00 och håller öppet fram till och med 5 mars. Nytt för i år är även att Vårsalongen Unga tecknar flyttar in i Gallerian i slutet av januari.

Urban Escape-kvarteret fullständigt fylls av konst under januari månad. Det prisade samarbetet från 2016, då Liljevalchs Vårsalong flyttade in till city på grund av renoveringar av lokalerna på Djurgården, fortsätter och i dag invigs 2017 års utställning på Malmskillnadsgatan 32 med ingång direkt från gatan.

– Vi är stolta över det fortsatta samarbetet med Liljevalchs och är i dag väldigt glada att åter kunna inviga Vårsalongen i city. Att konsten tar plats bland kontor och hotell är ett kvitto på hur Urban Escape möjliggör för nya möten mellan människor. Tillsammans med Liljevalchs skapar vi återigen en unik plats för konst och kultur att möta ny publik mitt i city, säger Henriette Johansson, marknadsområdeschef hos AMF Fastigheter.

Utställningen, som 2016 kunde räkna in hela 83 387 besökare, innefattar 295 verk från 127 konstnärer. Juryn som valt ut årets verk består av konstnärerna Charlotte Gyllenhammar och Ernst Billgren, artisten Magnus Uggla samt Mårten Castenfors från Liljevalchs.

– När renoveringarna på Djurgården drog ut på tiden såg vi ett glimrande tillfälle att låta Vårsalongen bestå i cityregi. I och med att vi ställer ut i en ny lokal har vi till årets utställning jobbat mot att visa upp konstverken i en mer ruff miljö. Vi är stolta över att få inviga och börja visa upp årets utställning under dagen, säger Mårten Castenfors, chef för Liljevalchs.

En nyhet för i år är att även Liljevalchs Unga tecknar, tar plats i Gallerian, som vänder sig till ungdomar i åldrarna 16-18 år.

– Genom att hålla Unga Tecknar i Gallerian vill vi väcka konstnärerna i våra ungdomar. Gallerian är en perfekt plats för att testa på och låta konstens kraft få flöda fritt. Vi ser fram emot att se bidragen från de tävlande och sedan ställa ut dem i en helt egen vernissage, fortsätter Mårten Castenfors, chef för Liljevalchs.

På grund av att årets Vårsalong tidigarelagts kunde inte Liljevalchs Ung Vårsalong genomföras i sin originalform. Lösningen blev ett ytterligare samarbete med AMF Fastigheter. Den 28 januari flyttar därför Unga tecknar in i Gallerian men smygstartar redan veckan innan med en workshop där ungdomar får lära sig teckna och lämna in sina bidrag till den kommande utställningen.

För ytterligare information, kontakta:

Cecilia Österholm
, kommunikationsansvarig AMF Fastigheter
E-post: cecilia.osterholm@amffastigheter.se
Telefon: 08-696 33005

Mårten Castenfors, chef Liljevalchs
E-post: marten.castenfors@stockholm.se
Telefon: 08-508 31332


Fakta om Vårsalongen 2017

 • 2017 blir andra året i rad som Liljevalchs Vårsalong hålls i city och i Urban Escape-kvarteret.
   
 • Vårsalongen anordnas årligen av Liljevalchs sedan 1921.
   
 • Vårsalongen är en jurybedömd konstutställning. Årets jury består av Mårten Castenfors chef på Liljevalchs Konsthall, artisten Magnus Uggla och konstnärerna Charlotte Gyllenhammar och Ernst Billgren.
   
 • Vårsalongen består av konstverk utställda av både etablerade och icke-etablerade konstnärer. Alla över 18 år är välkomna att ansöka.
   
 • 2017 års Vårsalong hade över 2500 ansökningar från hela landet.
   
 • Ansökningarna sker anonymt – och alla är välkomna att söka: unga som gamla, professionella som amatörer.
   
 • År 2016 deltog 114 konstnärer/grupper med 214 verk vilka sågs av 83 387 besökare.
   
 • 2017 ställs även Liljevalchs Unga Tecknar, ut i samarbete med AMF Fastigheter. En jurybedömd utställning för ungdomar i åldrarna 16-18 år. Den 28 januari flyttar Unga tecknar in i Gallerian.
   
 • Unga Tecknar smygstartar redan veckan innan med en workshop i Gallerian där ungdomar får lära sig teckna och lämna in sina bidrag till den kommande utställningen.
   
 • Vårsalongen flyttade 2016 till Urban Escape eftersom Liljevalchs lokaler renoveras och byggs ut. 2017 fortsätter utställningen i cityregi tillsammans med AMF Fastigheter då renoveringsarbetet på Djurgården drar ut på tiden.
   
 • Vårsalongen 2016 i samarbete med AMF Fastigheter prisades för sitt nytänkande och tilldelades priset bland annat priset Årets affärsmässiga kultursamarbete under Swedish Arts & Business Award i maj 2016.

Fakta om Urban Escape Stockholm

 • Urban Escape Stockholm växer fram i kvarteret mellan Hamngatan, Regeringsgatan och Brunkebergstorg och består av fem fastigheter, fyra gator och två torg.
   
 • Urban Escape Stockholm kombinerar kontor, hotell, handel, restauranger, mötesplatser och servicetjänster. Byggperioden pågår från sommaren 2014 till våren 2019 och utökar fastighetsarean från befintliga 95 000 kvm till cirka 130 000 kvm.
   
 • Urban Escape Stockholm omfattar 62 000 kvm för moderna och flexibla kontor, 29 000 kvm för hotell och konferens, och 38 000 kvm för handel och restaurang.
   
 • Utveckling av Brunkebergstorg tillsammans med Stockholms stad och Stena Fastigheter (Hotell Sergel Plaza).
   
 • Utvecklingen av Regeringsgatan sker tillsammans med fastighetsbolagen Vasakronan, Pembroke och Hufvudstaden.

 

AMF Fastigheter utvecklar och förvaltar kontor och handelsfastigheter i Stockholm, och arbetar aktivt för en levande och attraktiv stad. AMF Fastigheter är ett helägt dotterbolag till pensionsbolaget AMF. Fastighetsportföljen inom AMF-koncernen har idag ett marknadsvärde om cirka 60 miljarder SEK, inklusive Delägarskap i bostadsbolaget Rikshem, samt handels- och kontorsfastigheter i Finland och Norge. 


Bifogade filer

 Release
Kontakt


Tina Landelius

Presskontakt

tina.landelius@amffastigheter.se

08-600 69 26

0722-35 32 69

Presstelefon (jour)

Pressfrågor utanför ordinarie arbetstid

press@amffastigheter.se

0738-36 34 50

Bodil Hassel

Presskontakt

bodil.hassel@amffastigheter.se

08-600 68 34

073-270 62 34