Fotograf/Källa: Sveriges Veteranförbund

Nu startar årets Gula Bandet-månad, som pågår under hela maj och avslutas med Veterandagen 29 maj och utnämnandet av Årets Veteran 2019. Det är nu tredje året som Gula Bandet får en egen månad som uppmärksammar Sveriges civila och militära utlandsveteraner och deras anhöriga.

Det gula bandet, som är en symbol för stöd för utlandsveteraner, har en historia som går snart ett sekel bakåt i historien. I Sverige har Sveriges Veteranförbund sålt Gula Bandet sedan mer än tio år tillbaka. Sedan 2017 pågår Gula Bandet-kampanjen under hela maj och precis som tidigare år avslutas kampanjen med den årliga statsceremonin Veterandagen den 29 maj, där Sveriges Veteranförbund bland annat utser Årets veteran. 

– Gula Bandet-månaden är jätteviktig. Stödet ska ge veteraner den livskvalitet de fodrar efter sitt internationella engagemang. Om och när veteraner inte får det stöd de behöver av samhället finns vi där. Rätt stöd måste fram direkt, säger Per Lennartsson, kommunikationschef på Sveriges Veteranförbund. 

Gula Bandet – internationell symbol för våra veteraner
Cirka 80 000 svenskar har gjort utlandstjänst och är därmed veteraner. Gula Bandet är en internationell symbol som ger erkänsla och respekt till civila och militära utlandsveteraner och deras anhöriga. Överskottet från försäljningen av Gula Bandet i Sverige används för att stötta veteraner och deras familjer efter deras insats.

 

 


Sveriges Veteranförbund finns till för alla svenska veteraner. En veteran är en person som internationellt deltagit i fredsfrämjande eller humanitära insatser. Det kan vara en brandman som hjälpt till utomlands vid en jordbävningskatastrof, en polis som arbetat utomlands för Rikspolisstyrelsen eller en soldat som gjort FN-tjänst. Den gemensamma nämnaren är att de har ställt upp när världssamfundet kallat till insatser för fred i världen.

H.K.H. Prins Carl Philip är höge beskyddare av Sveriges Veteranförbund. Kontakt


Martin Ruist

Presskontakt

martin.ruist@fourpr.se

073-9321262

MariAnne Boström

Generalsekreterare

marianne@sverigesveteranforbund.se

070-879 90 84