TK-appen (Tillgänglig Kultur) som nu är under utveckling riktar sig till både funktionshindrade och arrangörer och blir ett unikt sätt för evenemangsbesökare att i förväg ta reda på hur tillgängligt ett evenemang är. För första gången samlas uppgifter om tillgänglighet på ett ställe, där arrangörer kan välja att vara med och tipsa om sina evenemang samtidigt som de anger om det exempelvis är möjligt att komma in med rullstol eller om lokalen är försedd med hörselslinga.

 

– Vi vill inte komma med pekpinnar åt arrangörer, men underlätta för dem att checka av vad som gör ett evenemang tillgängligt för fler, säger Lars Göran Wadén och Johan Seige som är projektledare för TK-appen.

Andra tillgänglighetsfaktorer som kommer att kunna checkas av via appen är tillgång till ledstråk för synskadade, teckentolk och tillgängliga toaletter. Arrangörer kan också ange om ett evenemang eller föreställning innehåller exempelvis höga ljud eller stroboskopljus, som kan påverka människor med exempelvis epilepsi eller neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

TK-appen ägs av studieförbundet Kulturens bildningsverksamhet och är finansierad av Allmänna Arvsfonden. Framtagandet av appen sker i nära samarbete med Funkisam Gotland, Funktionsrätt Gävle, Begripsam och AxessLab. Andra involverade i projektet är Kulturrådet, Myndigheten för delaktighet, Amatörteaterns riksförbund, Svensk jazz och Musikarrangörer i samverkan. 

 

Projektedarna:

Lars-Göran Wadén arbetar sedan 2007 heltid som tillgänglighetsrådgivare, inventerar inomhus- och utomhusmiljöer samt utbildar i tillgänglighet- och bemötandefrågor över hela Sverige. Han är även förbundsstyrelseledamot i DHR (Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet) med särskilt ansvar för tillgänglighetsfrågor. 

Lars-Göran är rullstolsanvändare på grund av medfödd benskörhet. Född i Sandviken men bor i dag i Gävle. Särbo, ett barn och ett bonusbarn. 

Sedan 1 maj 2019 är Lars-Göran projektledare tillsammans med Johan i projektet TK-appen. 

 

Johan Seige har jobbat inom underhållningsbranschen hela livet, med musikskapande, skrivande, föreläsningar och stand-up. Han har tidigare drivit två andra Arvsfonden projekt med inriktning kultur och tillgänglighet, även dessa med Kulturens som projektägare. 

Johan har varit blind sedan 30-årsåldern, i ca 20 år. Född i Västerås, numera boende på Gotland. Fru, 2 barn, tre bonusbarn, ett gäng bonusbarnbarn och ledarhund. 

Sedan 1 maj 2019 är Johan projektledare tillsammans med Lars-Göran i projektet TK-appen. 

 

Kontakt:

Lars-Göran Wadén: 

Lars-goran.waden@kulturens.se 

070 – 766 24 09

 

Johan Seige:

Johan.seige@kulturens.se 

073 – 720 04 90 

Kulturens arbetar för att alla ska kunna ta del av och utöva kultur i hela landet och bedriver folkbildningsverksamhet inom sång, musik, dans, teater/drama, filmskapande, bild och form, etc.  Kulturens startades av sex rikskulturorganisationer år 2010 och är partipolitiskt och religiöst obundet.Kontakt


Anna Glantz

Kommunikationsansvarig

anna.glantz@kulturens.se

070-5234617