Södertörnsdoktoranden Anders  Blomqvist bedriver gränsöverskridande historisk forskning i ordets rätta bemärkelse. Som medredaktör för en banbrytande antologi om Ungern och Rumänien är han högaktuell på årets Bok- och biblioteksmässa som specialsatsar på Rumänien. Under mässan i Göteborg presenterar han forskningsvolymen ”Hungary and Romania Beyond National Narratives - Comparisons and Entanglements".

Antologin ”Hungary and Romania Beyond National Narratives - Comparisons and Entanglements" lyfter fram ett helt nytt sätt att se på den komplexa relationen mellan Ungern och Rumänien – där två nationella historieskrivningar står i direkt konflikt med varandra. I stället för att betona olikheter och skillnader, så vill den betona hur ländernas historia är intimt sammanlänkade med varandra.

–Detta är ett försök ifrågasätta grundpelarna i båda de nationella berättelserna. Förhoppningsvis kan vår forskning också bli en inspirationskälla för liknande projekt i till exempel Balkanområdet, säger Anders Blomqvist, doktorand vid Södertörns högskola.

Deras metod utgår delvis från det franska begreppet ”histoire croissé” och det engelska ”entangled history”. Histoire croissé är delvis ett resultat av ett projekt som påbörjades 2006 där myndigheterna i Tyskland och Frankrike tillsammans producerade en gemensam lärobok för gymnasiet som skulle accepteras av båda sidor.

– Vi har också en akademisk mission där vi vill visa hur man kan använda sig av ett jämförande, gränsöverskridande perspektiv för att se historien på ett nytt sätt.

Allt började med en konferens i rumänska Cluj 2009 som arrangerades av Blomqvist, Constantin Iordachi, ursprungligen från Rumänien, och Balázs Trencsényi med ungerskt ursprung. Mötespunkten för de tre var Central European University i Budapest där Blomqvist studerat och där de andra två är verksamma som forskare.

– Eftersom vi har rest och bott i flera olika kulturer delade vi en strävan efter en gränsöverskridande dimension i detta. Det var också avgörande att de som medverkade i boken delar vårt perspektiv, förklarar Anders Blomqvist som bott i både Ungern och Rumänien under längre perioder.

Han menar att de båda ländernas nationalistiska historieskrivning står i vägen för en politisk försoning idag. I både Ungern och Rumänien finns starka nationella berättelser som hålls levande av politiker, lärare, journalister och andra opinionsbildare, menar han.

– Båda länder är insnöade i sina egna historiska perspektiv och har svårt att acceptera den andres perspektiv. Officiellt finns det visserligen en ömsesidig respekt på den högsta politiska nivån, men gamla stereotyper lever kvar. Invånare på båda sidor demoniserar varandra. Därför finns det ett starkt behov av att driva historiska försoningsprojektet, som till exempel Frankrike och Tyskland gjort på ett framgångsrikt sätt – inte minst genom samarbetet i EU, säger Anders Blomqvist.

Han menar att Ungerns och Rumäniens EU-medlemskap visserligen har dämpat vissa politiska spänningar, men att etniska spänningar och minoritetskonflikter fortfarande inte är helt lösta.

– EU har varit en positiv kraft som lyckas sätta frågor om demokrati och minoriteter på agendan. Men en baksmälla av medlemskapet är att länderna tycker att det är en storebror som kommer in och petar i deras inre angelägenheter. I Ungern har detta lett till att högerkrafterna växer men ökad intolerans mot andra etniska grupper inklusive romer, säger Anders Blomqvist.

På statlig nivå i Ungern och Rumänien har det funnits planer på att producera engemensam historiebok.

– Vi kommer före och vi gör det bättre eftersom vi inkluderar ledande internationella, ungerska och rumänska historiker. Vi tillhör forskningsfronten på alla sätt och vis, säger han.

Bok- och biblioteksmässan i Göteborg

Anders Blomqvist finns på plats under Bok- och biblioteksmässan i Göteborg, där boken lanseras i Södertörns högskolas monter B05:70 den 27/9 kl 15-16 samt den 28/9 kl 10-11. 

Kontakt

Anders Blomqvist, doktorand Södertörns högskola: anders.blomqvist@sh.se, 070-731 63 40

Eleonor Björkman, kommunikatör Södertörns högskola: eleonor.bjorkman@sh.se, 070-286 13 32

Information på Peter Lang förlag:

http://www.peterlang.com/index.cfm?event=cmp.ccc.seitenstruktur.detailseiten&seitentyp=produkt&pk=72242&concordeid=430935
Södertörns högskola är ett lärosäte i Stockholm som utbildar, forskar och samverkar för en hållbar samhällsutveckling. På högskolan finns drygt 11 000 studenter, cirka 70 program och 270 kurser. Utbildning och forskning bedrivs inom humaniora, samhällsvetenskap, teknik och naturvetenskap. Högskolan erbjuder också polisutbildning och lärarutbildning med interkulturell profil. Mycket av forskningen handlar om frågor som rör Östersjö- och Östeuropaområdet. På Södertörns högskola blandas ämnen, perspektiv, människor och erfarenheter. Här finns de nyfikna och de ifrågasättande. De som söker oväntade kombinationer, utveckling och utmaningar. Här korsbefruktas verklighet och vetenskap.


Kontakt


Jenny Tirén Berg

Kommunikatör

jenny.tiren.berg@sh.se

072-236 05 43

Sophia Nilsson

Forskningskommunikatör

sophia.nilsson@sh.se

08-6084000

0722-101453

Emma Williams

Forskningskommunikatör

emma.williams@sh.se

0722088876