Göran Tunström beskriver Sigtunastiftelsen så här i sin bok "Indien – en vinterresa”: "Och då börjar jag drömma om Sigtunastiftelsen: en dröm om rena, släta lakan, om färdigdukade middagsbord.

Stiftelsen är en grotta, en livmoder av tystnad och värme och arbetslust.

Gång på gång, medan bussen/tåget/bilen rusar fram anländer jag dit en kall, klar vinterdag med resväskan fylld av papper, varma tofflor, tjocka arbetströjan och promenadpjäxor. Jag går de långa trapporna mellan träden och öppnar den knarrande dörren till GÄSTHEMMET, får nyckel av husmor. Att öppna fönstret mot solen, mot de vintersolbelysta tallarna, varifrån fint snöpuder faller, när ekorrarna passerar på sina luftvägar, att se människorna ute på isen! Att slå upp väskan och lägga pappren i högar på det blanka arbetsbordet! Sen skrivmaskinslocket av, det nervösa stirrandet, trampandet runt i rummet!

Bokens redaktör, Berit Carlström, har genom årens lopp guidat många tusen besökare runt i Sigtunastiftelsens olika rum och berättat dess historia. I boken görs, i tydligt indelade avsnitt, historiska tillbakablickar som visar stiftelsens många ansikten och utveckling genom tiderna. Boken varvar historik med dikter och beskrivningar av stiftelsens olika verksamheter. Fotograferna Lena Hellström och Sune Högberg stimulerar läsaren till en djupare insikt i hur Stiftelsens byggnader formats för att främja människors möten och behov av vila och rekreation

Boken beskriver också en av Sigtunastiftelsens kärnverksamheter; stiftelsens refugium. Det här är platsen för den som söker vila och eftertanke. Retreater har genomförts här sedan sjuttiotalet och erbjuder en ordnad stillhet med lugn dygnsrytm och ett fast program. I snart 100 år har vi verkat på vår vackra kulle i Sveriges äldsta stad Sigtuna. Här ligger Stiftelsen som en korsning mellan en Vasaborg och ett kloster i Toscana. Allt utom verksamheten är K-märkt. Ett besök här är för de flesta ett minne för livet. Liksom måltiderna vid de klosterlika pelargångarna runt den porlande fontänen i Rosenträdgården.

Boken har utkommit på Cordia (Verbum Förlag AB). ISBN 52631751

För ytterliggare information, kontakta

Agnes Notini Zachrison, lanseringsansvarig Cordia, Verbum Förlag Tel: 08-743 65 01, 073-15745 41. E-post: agnes.notini.zachrison@cordia.se

Högupplösta bilder och mer texter från boken finns på www.verbum.se under pressrum.


Ämnen

Religion, tro

Ledande utgivare av teologisk litteratur och livsfrågelitteratur


Kontakt


Sofie Kalodimos

Marknadsansvarig Bok

sofie.kalodimos@verbum.se

0766 77 76 14

Åsa Svedin

Marknadsansvarig Bok, Gudstjänst & teologi, konfirmandmaterial

asa.svedin@verbum.se

070 193 82 28