Musiker inom populärmusik i Västra Götaland kan nu söka residens på Kroppefjäll och Koster under hösten 2021. Fotograf/Källa: Kroppefjäll B&B/Ann-Charlotte Rugfelt Ferm

Musiker som spelar tyngre rock, punk och metal kan nu söka musikresidens på Kroppefjäll. På Koster blir det residens för bland annat electro, indie och hiphop.

En av satsningarna för att främja goda villkor för musiker i regionen är residens. Under ett par år har Förvaltningen för kulturutveckling drivit ett pop/rock-residens på Koster, något som fallit väl ut. Nu är det dags att lägga till ett nytt residens på Kroppefjäll. Residensen blir också mer specifika. Till Kroppefjäll söker man grupper inom tyngre rock, punk, metal och kringliggande sub-genrer. Kosterresidenset har fokus på electro, indie, hiphop, och relaterade sub-genrer.

– Populärmusik är ett område som innefattar en mängd olika genrer, allt från Enya till Napalm Death. Genom att göra två olika residens hoppas vi kunna rikta våra stöd bättre, säger Jonathan Björk, producent inom populärmusikområdet på Förvaltningen för kulturutveckling.

De två residensen kommer att ske i höst. Under en veckas tid får de antagna residensmusikerna boende, replokal och arvode för att arbeta fokuserat med sin musik. De får också fyra dagar i inspelningsstudio och tillgång till coach.

Att residensen har placerats på Koster (Strömstads kommun) och på Kroppefjäll (Melleruds kommun) är ingen slump. Både på Koster och i Dalsland pågår ett långsiktigt arbete där Förvaltningen för kulturutveckling, tillsammans med lokala aktörer, undersöker hur kultur kan bidra till att skapa ett levande samhälle, året om.

– En del i det arbetet är att vi under residensveckorna även arrangerar ett möte mellan musikerna och publik på platsen. Det kan till exempel vara en öppen repetition, en work-in-progress-visning, eller en konsert, säger Jonathan Björk.

Musiker boende i Västra Götaland kan söka residensen. Söker man som grupp är maxantalet fyra personer, där den huvudsökande måste vara boende i regionen. Sista ansökningsdag är den 2 maj.

– Vi hoppas få in många ansökningar! Många tror att populärmusiken lever av sig självt, men det vi hör på radio eller ser på tv är bara en bråkdel av det utbud som faktiskt finns. Även populärmusiker behöver plats och tid att skapa och utveckla sina konstnärliga idéer, säger Jonathan Björk.

Här hittar du utlysningarna för residensen:

Sök vårt residens för populärmusikens tyngre genrer på Kroppefjäll 2021
Sök vårt residens för populärmusik på Kosteröarna 2021

Kontakt
Jonathan Björk
Producent populärmusik, Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen
Telefon: 0722-028388
E-post: jonathan.bjork@vgregion.se


Om Förvaltningen för kulturutveckling

I Västra Götalandsregionens Förvaltning för kulturutveckling samlas kompetens inom olika konstformer, natur- och kulturarv, drift av museer och besöksmål samt kulturella horisontella perspektiv såsom hållbarhet, tillgänglighet och barn och unga. Förvaltningen bildades 1 januari 2020 och är en sammanslagning av de tidigare förvaltningarna Kultur i Väst och Västarvet. Läs mer på vgregion.se/kulturutveckling


Kontakt


Ida Northfell

Kommunikationschef

ida.northfell@vgregion.se

070-842 15 38

Anna Härdig

Kommunikatör

anna.hardig@vgregion.se

072-213 03 69

Zara Tellander

Kommunikatör

zara.tellander@vgregion.se

070-021 18 23

Marina Andersson

Kommunikatör

marina.ev.andersson@vgregion

070-085 29 00

Malin Strandlund

Kommunikatör

malin.strandlund@vgregion.se

072-175 53 35