En stor vepa med nya spännande muralmålningar hängs på en husfasad på Kista servicehus vid Kista torg. Konstnärer är invånare i stadsdelen. I våras invigdes de första veporna, den 29 augusti kommer den slutliga vepan att sättas upp.

Konstverket – de långa veporna – är ett stort kultur- och generationsöverskridande konstprojekt i Kista. Veporna är Stockholms högsta, och kanske största, kollektiva muralmålning. Konstnärerna kommer från olika generationer och olika kulturer. En del av dem bor på servicehuset i Kista, andra är studenter på folkhögskolan. Syftet med konstprojektet är att låta de medverkande höja sina röster i det offentliga rummet.

Gemensamma värderingar

I mötet mellan de båda grupperna utkristalliserade sig flera gemensamma värderingar. Med värderingarna som utgångspunkt, satte konstnärerna igång med sina målningar. Trots åldersskillnaden, upptäckte de att de har många värderingar gemensamt. Flera av de äldre konstnärerna tycker att det varit både trevligt och annorlunda att samarbeta med studenterna.

Samarbete

”Generationsmöte i muralmålning” är en demokratisk målningsprocess där Micasa Fastigheter samarbetar med föreningen Förorten i Centrum, Kista folkhögskola och Kista servicehus. Vepan som hängs den 29 augusti är ett samarbete mellan ungdomarna och de äldre.

I P4 Stockholms radioinslag berättar några av konstnärerna om målningsprocessen och samarbetet. Klicka här för att lyssna Micasa Fastigheter i Stockholm AB, dotterbolag till Stockholms Stadshus AB, är ett fastighetsbolag som äger och förvaltar Stockholms stads omsorgsfastigheter. Fastighetsbeståndet omfattar ca 125 fastigheter om drygt 1 miljon kvadratmeter. Omsättningen är cirka 1 miljard kronor.


Kontakt


Karl Frisell

chef nyproduktion Micasa Fastigheter och medlem i styrgruppen för Rättvist byggande.

karl.frisell@micasa.se

+46 8 508 360 00

+46 8 508 360 90

Maria Mannerholm

VD Micasa Fastigheter

maria.mannerholm@micasa.se

+46 8 50836000

+46 8 50836010