Den 31 maj 1520 landsteg Gustav Vasa på Stensö udde, strax söder om Kalmar Slott. Detta 500 års jubileum är något som hela Kalmar under 2020 vill uppmärksamma och som en del av firandet bjuder Kalmar Slott in till historisk middag. Det blir en helkväll med mat och skådespel, där vi får höra en annorlunda berättelse om mannen som skrev sin egen historia.

I Jösses Gösta - Mannen som skrev sin egen historia leder de tre skadeglada skalderna publiken genom en trerätters middagsupplevelse, med värme, skratt och lek, förtal och fullkomliga fantasier. För vad hände egentligen den där dagen i maj när han ärofyllt landsteg vid Stensö? Var det verkligen så ärofyllt..?

Skalderna kommer från Kompani Error, en nystartad scenkonstgrupp från Kalmar, vilka har en brinnande passion för fysisk teater.

Bakom trerättersmiddagen som kommer att serveras under kvällen står Kalmar Slotts nya krögare Postgatan.

- Vi vill bjuda in till en smakupplevelse med inspiration och respekt för platsens historia. Det är lokalt förankrad gastronomi som flörtar med skådespelet och Gustav Vasas favoritmat. Säger Jesper Kansten, Köksmästare på Slottsrestaurangen.

- Det känns väldigt roligt att kunna erbjuda denna teatermiddag under ”Gustav Vasa-året” i Kalmar. Det är vårt första samarbetsprojekt med slottets nya krögare och Kompani Error och det känns fantastiskt bra! Säger Therese Börjesson, Evenemangsansvarig på Kalmar Slott.

Skådespelarna växlar mellan olika roller och karaktärer. I sann fysisk berättartraditon arbetar de med sina, vid en första anblick, enkla kostymer på ett mycket fantasifullt sätt och om det behövs kan de även agera sin egen rekvisita. Gösta Eriksson, eller Gustav Vasa som vi känner honom, granskas under lupp.

- De tre skådespelarna presenterar Vasa på ett roligt, uttrycksfullt och modernt vis. Föreställningen innehåller en hel del humor och är skapad på ett sätt som gör att även den som inte har full koll på historien hänger med, fortsätter Therese Börjesson.

Det är i Amiralitetskällarens vitputsade valv vi får höra Gustav Vasas historia. Lokalen som självaste Gustav Vasa lät mura upp i den norra längan av Kalmar Slott.

- Det känns extra roligt och ärofyllt att få ge föreställningen i Gustavs gamla valv, säger Ulrika Einebrant, skådespelare från Kompani Error. Dessutom ges premiärföreställningen den 31 maj, vilket är kul i och med att det är exakt på självaste 500-årsdagen. Vilket passande nog sammanfaller med Morsdag!

Till en början är tre datum inplanerade under våren, med första spelningen alltså 31 maj. Biljetterna släpps nu på måndag 2 mars, på kalmarslott.se.

Titel: Jösses Gösta - Mannen som skrev sin egen historia
Speldatum: 31 maj, 12 juni, 13 juni
Medverkande: Ulrika Einebrant, Lisen Hertzman och Leo Matthis Dickson
Regi: Ellen Sjöberg och Ylva Eriksson

Destination Kalmar ska i samverkan med näringslivet utveckla, profilera och marknadsföra Kalmar som besöksmål. Bolaget ska även samordna och utveckla evenemang och idrottsturism i Kalmar, driva turistcenter- och gästhamnsverksamhet samt i samverkan med Statens fastighetsverk ansvara för verksamheten på Kalmar Slott.

Vi genomför kontinuerligt satsningar för att stärka besöksnäringen och evenemangsutbudet. Det ska alltid finnas många bra anledningar att besöka Kalmar!


Relaterade bilderKontakt


Lisa Gefvert

Pressansvarig

lisa.gefvert@kalmar.com

0480-45 34 04

Emelie Nilsson

Presskontakt, Kalmar Slott

emelie.nilsson@kalmar.com

0480-45 34 06

Jenny Roloff

Bildansvarig

jenny.roloff@kalmar.com

0480-45 34 02

Åke Andersson

VD

ake.andersson@kalmar.com

0480-45 34 01

Stefan Johnson

Turismchef

stefan.johnson@kalmar.com

0480-41 77 10

Mimmi Mannheimer

Slottschef, Kalmar Slott

mimmi.mannheimer@kalmar.com

0480-45 14 93