DHR har varit med och testat en ny, vändbar toalett som kan underlätta vardagen för personer med rörelsenedsättning. ”Den största fördelen är att den ger bättre möjligheter för användaren att klara sig själv eller att klara sitt toalettbesök med hjälp av en person istället för två”, säger Karolina Celinska på DHR.

Toaletten kan justeras på höjden, är roterbar och har integrerade handtag. Genom att vrida toaletten slipper användaren att snurra 180 grader för att sätta sig eller flytta över från rullstol, vilket minskar risken för fallolyckor och sparar utrymme.

Personer med särskilda behov, såsom rullstolsanvändare, personer med andra gå- och lyfthjälpmedel och personer som behöver assistans vid sina toalettbesök, har hittills fått använda toaletter som har sett likadana ut i över 30 år.

- Trots anpassningar och hjälpmedel är det svårt för brukaren att använda de här gamla toaletterna självständigt. De innebär också svårigheter för den som ska hjälpa till, säger Karolina Celinska, rättighetspolitisk samordnare på DHR – Delaktighet, Handlingskraft, Rörelsefrihet.

Värdighet

Den nya vändbara toaletten har testats i olika typer av badrum och på olika platser i Sverige, Norge och Danmark av både brukare och vårdpersonal, med goda resultat. Konstruktionen innebär att förflyttningarna i badrummet blir lättare att genomföra, att placeringen av hjälpmedel som exempelvis rullstol eller rullator blir enklare, att antalet vridningar blir färre och att fallriskerna minskas. Uppresningshjälp, varierad sitthöjd samt en ökad säkerhet är andra fördelar.

- Men det bästa är att toaletten ger användaren ökad självständighet och värdighet. Man brukar ju säga att djävulen sitter i detaljerna och just toalettbesöket kan vara just ett sådant tillfälle där det som ser enkelt ut är svårt, säger Karolina Celinska.

Hon tillägger att en konsekvens av de nya funktionerna kan bli att många äldre med rörelsenedsättningar kan bo kvar hemma längre.

Samarbete

Att DHR är med i utvecklingen av nya produkter hör inte till vanligheterna, men i det här fallet tyckte förbundet att det var självklart;

- Att delta i styrgruppen har gett oss en möjlighet att jobba med universell utformning i ett vardagligt perspektiv, alltså att medverka till att ta fram en produkt som är bra för alla från början. Toaletten kan bidra till att även befintliga, trånga miljöer som inte går att bygga om blir mer tillgängliga, säger Karolina Celinska.

För fler kommentarer, var god kontakta Karolina Celinska, 076-837 80 34, karolina.celinska@dhr.se

För bilder eller mer information om produkten, var god kontakta Christian Amato, Försäljningschef/Sales Manager/Leg. Fysioterapeut, 073 – 993 30 04, christian.amato@bano.se eller läs mer på www.bano.se
Kontakt


Åsa Strahlemo

Förbundsordförande, DHR

asa.strahlemo@dhr.se

070-50 88 029

Catharina Bergsten

Pressekreterare

catharina.bergsten@dhr.se

070 - 194 32 38