År 1611 var Kalmarsundsparken ett slagfält. Under markytan finns förmodligen mängder av kulor, granatsplitter och krigsgravar. Förra sommaren grävde arkeologer fram ett skelett av en soldat. I år hoppas man kunna gräva fram lämningarna av ett blockhus.

En veckas utgrävningar
Grävningarna äger rum 6-10 augusti.  I år kommer arkeologerna att göra utgrävningar mellan Kalmar Slott och Kalmarsundsbadets brygga, i närheten av konstverket Samband. Allmänheten är välkommen att besöka utgrävningen och prata med arkologerna. Två gånger om dagen, kl 12.00 och kl 16.00, kommer arkeologerna dessutom att informera om dagens fynd.

– Den arkeologiska förundersökningen syftar till att undersöka om det verkligen rör sig om ett blockhus. Vi är också intresserade av vilken roll det hade i försvaret av Kalmar under belägringen 1611, säger Stefan Larsson på Kulturen i Lund, som ansvarar för utgrävningarna.

Stor vetenskaplig betydelse
Utgrävningen finansieras av Länsstyrelsen i Kalmar län. Utgrävningarna anses ha en stor vetenskaplig betydelse, på ett lokalt, nationellt och internationellt plan.

– För oss är det viktigt att skapa kunskap om Kalmars gamla stads historia. Vi vill att denna kunskap sprids till både forskare och allmänhet. Det är en av anledningarna till att vi lägger utgrävningen mitt i sommaren, säger Jenny Sundström, antikvarie på Länsstyrelsen.

Aktiviteter för hela familjen
I samband med utgrävningarna arrangerar Kalmar kommun och Kalmar läns museum barnaktiviteter under onsdagen och torsdagen. Här kan barnen bland annat laga mat, prova kläder och titta på vapen. Det kommer även att ges möjliget att sålla i grävmassorna för att leta fynd.

För den som vill lära sig mer om Kalmarkriget anordnas en guidad rundvandring på slagfältet under tisdagkvällen, den 7 augusti. Här berättar arkeologerna vad man vet om det som hände på slagfältet under slottets belägring.

Onsdagen den 8 augusti ordnar Kalmar Slott dessutom en föreläsning som handlar om hur slottet försvarade sig under Kalmarkriget. Föreläsningen kombineras med visning av ett utrymme i Södra postejen som vanligtvis är stängt.

– Det kommer att bli en fullspäckad vecka. Vi hoppas på bra väder och välkomnar alla historieintresserade till grävningarna i Kalmarsundsparken. Det går utmärkt att kombinera historia med ett bad, avslutar Stefan Larsson.

Fakta:
Vid metallavsökningen 2015 konstaterades lämningar efter ett möjligt blockhus på det som tidigare var en halvö söder om Kalmar slott. Idag står konstverket ”Samband” på dess södra vall. Ett blockhus, en äldre typ av knuttimrad bunker, har kunnat identifieras i skriftligt källmaterial och ska ha uppförts år 1600. Fynd av pistolkulor i anslutning området utgör spår efter närstrider.

Media hälsas välkomna till pressvisning
Tid:
måndagen den 6 augusti, kl 11.00.
Plats: Kalmarsundsparken, vid monumentet Samband (mellan Kalmar Slott och Kalmarsundsbadets brygga).
Medverkande: Arkeologer och ansvariga för utgrävningarna

Kontakt:
Emma Angelin Holmén, kulturutvecklare Kalmar kommun, tel: 0480-45 06 40, mobil: 070-322 89 48 eller e-post: emma.angelin-holmen@kalmar.se

 


Kalmar är en av Sveriges mest historiskt intressanta städer belägen i en region som har framtiden för sig. Vi är en av landets yngsta universitetsstäder och rankas år efter år i den absoluta Sverigetoppen när Reseguiden listar årets sommarstäder. Vill man se världen finns regionens flygplats här med flera dagliga avgångar till Stockholm och en omfattande chartertrafik. Vi har direkttåg till Malmö/Köpenhamn och Göteborg samt många avgångar också mot Stockholm. På sommaren passerar alla som ska till och från Öland vår vackra stad. 

Med havet integrerat i staden, stora spännande byggprojekt, stränder mitt i centrum, flera stora idrottsevenemang och en fantastisk landsbygd vill över 90 procent av kommunens 68 500 invånare rekommendera vänner och bekanta att flytta hit. Välkommen du också!

 


 Kontakt


Christina Bringfors-Dahlgren

Kommunikationschef

christina.bringfors-dahlgren@kalmar.se

0480-45 00 00

0480-45 00 36

072-740 82 41