– Genom bilder och lekfull text får barnet närma sig ämnen som sorg och mobbning i sin egen takt. Det blir en form av biblioterapi för barn, säger förläggaren Maria Sjöström.

Hejdå Storbjörn och Vanessa och jag är två bilderböcker som Maria Sjöström hittade på barnboksmässan i Bologna.

– Det var två titlar som verklikgen stod ut under barnbokmässan i Bologna förra året. De bär annorlunda perspektiv kring livsfrågor, vilka ligger nära Verbums identitet, säger hon.

Hejdå Storbjörn

Hejdå Storbjörn är en annorlunda, ömsint och charmig bilderbok om att säga farväl. Men också om djup vänskap och livsglädje, där både saknad och gemenskap tar plats. Med underfundig humor i både text och bild är det en bok om sorg som man blir glad av. 

Boken ligger författaren Jelleke Rijken nära om hjärtat. I unga år förlorade hon sin pappa och erfarenheten har inspirerat till denna bok, som hon hoppas kan läsas och upplevas på ett öppet och ärligt sätt av både föräldrar och barn.

Illustratören till Hejdå Storbjörn, Mack van Gageldonk, är formgivare och illustratör från Nederländerna. Han är utbildad på konstskola i Haag och är bland annat illustratör på en djurpark i Rotterdam, vilket uttrycks väl i hans personliga illustrationer på djur. Mack strävar efter att väcka humor och glädje i sina illustrationer, snarare än det realistiska – och därmed få en närhet i känslor och igenkännande.

Vanessa och jag

Den ordlösa bilderboken Vanessa och jag – modet att vara snäll, berättar om kraften i en enkel handling av vänskap och snällhet.

I denna starka och inkännande berättelse möter vi en flicka som är ny i klassen. Finstämda illustrationer berättar om hennes ängslan och oro inför en ny skola. Efter mycket funderande kommer hon fram till en lysande idé – lika enkelt som ett genialt sätt att ordlöst välja tolerans, vänskap och godhet.

Vanessa och jag är inspirerad av en sann berättelse om när en student utsattes för mobbning och 300 skolkamrater valde att ”eskortera” henne till skolan för att skydda henne. Skaparna av boken är illustratörsparet Kerascoët (Marie Pommepuy and Sébastien Cosset). Förutom att de ger ut bilderböcker, är de hyllade för sina serier och animeringar, för vilka de har blivit tilldelad ett flertal priser.

Titel: Hejdå Storbjörn
Författare: Jelleke Rijken
Illustratör: Mack van Gageldonk
Förlag: Verbum  
Originaltitel: Dag opa
ISBN: 978-91-526-3725-8
Utgivning: 30 april 2018 
Pris: Från 127 kr/st

Titel: Vanessa och jag – modet att vara snäll
Illustratörer: Kerascoët
Förlag: Verbum  
Originaltitel: I Walk with Vanessa
ISBN: 978-91-526-3716-6
Utgivning: 3 maj 2018 
Pris: Från 109 kr/st

Sofie Kalodimos
Pressansvarig
0766 77 76 14
sofie.kalodimos@verbum.seLedande utgivare av teologisk litteratur och livsfrågelitteratur


Kontakt


Sofie Kalodimos

Projektledare Frälsarkransen

sofie.kalodimos@verbum.se

0766 77 76 14

Åsa Svedin

Marknadsansvarig

asa.svedin@verbum.se

070 193 82 28