Fotograf/Källa: Fredrik Wiebert

Förra året tog Unika historiska Kalmar Öland fram en pyssel- och utflyktsguide för barn 8-10 år. Den innehåller en beskrivning av 38 historiska platser som kan vara intressanta att besöka för barnfamiljer. Dessutom finns det pyssel och olika uppgifter för barnen att lösa. Allt från att räkna guldmynt till att lösa ett forntidssudoku.

Pyssel- och utflyktsguiden delades ut gratis på ett fyrtiotal olika ställen förra året. Den fanns på många besöksmål, turistbyråer, campingar och många andra platser. Totalt delades cirka 24 000 broschyrer ut till intresserade barnfamiljer.

En utvärdering som gjordes efter förra året visade att många familjer använde pysselguiden tillsammans. Den användes också som en guidebok för att göra utflykter till olika historiska platser.

-          Ett av målen med pysselguiden var att öka intresset för kulturarvet bland barnfamiljer, säger Fredrik Wiebert, som är projektledare för Unika historiska Kalmar Öland. Intervjuer med målgruppen visade att deras kunskap om kulturarvet och historiska platser har ökat tack vare trycksaken. Att så många använde broschyren tyder på att det finns ett stort intresse för historiska besöksmål.

Att Kalmar och Öland har ett stort utbud av historiska besöksmål är väl känt bland både boende och besökare. Här finns ett stort utbud av platser med spännande historier att berätta, något som kan vara till glädje för många barnfamiljer som kommer att hemestra i sommar.

Till den kommande sommaren har det tryckts en ny svensk upplaga på 30 000 ex av pyssel- och utflyktsguiden. Dessutom har det tagits fram en tysk och en engelsk version av broschyren. De översatta broschyrerna har en upplaga på 10 000 ex var. Nytrycket har varit möjligt tack vare finansiering från Länsstyrelsen.

-          Att det satsas vidare på Pysselguiden är väldigt bra för Öland. Vi har märkt att det finns en stor efterfrågan på informationsmaterial för de yngre besökarna som upptäcker vår vackra ö, säger Johan Göransson, turistchef på Öland.

Broschyrerna kommer att finnas tillgängliga på samma ställen som förra året och ytterligare en del platser. Hembygdsförbunden i Kalmar och på Öland har beställt broschyrer för att distribuera dem till alla hembygdsgårdar. Även turismen i Kalmar ser positivt på produkten.

-          Den var väldigt uppskattad förra året. Vi hade besök av många barnfamiljer som kom och hämtade broschyren. Flera av våra utländska besökare ville också ha och vi ser därför fram mot att den nu kommer på fler språk. Jag tycker att den har ett väldigt bra upplägg – att det är en rolig pysselbok samtidigt som barnen lär sig mer om Kalmars kultur och historia, säger Stefan Johnson, turismchef på Destination Kalmar.

 

Kontaktperson:

Fredrik Wiebert
Projekledare Unika historiska Kalmar och Öland
tfn 0480-45 06 71
fredrik.wiebert@kalmar.se

 


Kalmar är en av Sveriges mest historiskt intressanta städer belägen i en region som har framtiden för sig. Vi är en av landets yngsta universitetsstäder och rankas år efter år i den absoluta Sverigetoppen när Reseguiden listar årets sommarstäder. Vill man se världen finns regionens flygplats här med flera dagliga avgångar till Stockholm och en omfattande chartertrafik. Vi har direkttåg till Malmö/Köpenhamn och Göteborg samt många avgångar också mot Stockholm. På sommaren passerar alla som ska till och från Öland vår vackra stad. 

Med havet integrerat i staden, stora spännande byggprojekt, stränder mitt i centrum, flera stora idrottsevenemang och en fantastisk landsbygd vill över 90 procent av kommunens 70 000 invånare rekommendera vänner och bekanta att flytta hit. Välkommen du också!

 


 Kontakt


Christina Bringfors-Dahlgren

Kommunikationschef

christina.bringfors-dahlgren@kalmar.se

0480-45 00 00

0480-45 00 36

072-740 82 41