Internationella Skidskytteförbundet (IBU) har beslutat att till Skidskytte-VM 2019 i Östersund utöka VM- programmet med ytterligare en tävlingsgren, Singel-Mixstafett. En fantastisk möjlighet och ett stort förtroende för VM-arrangören i Östersund.

- För oss är det som att vinna högsta vinsten, sprudlar VM-generalen Patrik Jemteborn. Singel-Mixstafetten är en oerhört spännande tävlingsform som gynnar de mindre nationerna som kanske inte har så stor landslagstrupp. Eftersom vår ambition med VM 2019 i Östersund redan från början varit att skapa bättre förutsättningar för de små nationerna och att på så vis skapa en större skidskyttevärld så passar det som hand i handske. Vi är nu inne i intensiva diskussioner med IBU för att sätta ett exakt tävlingsprogram som ska bli så bra som möjligt för publik, tävlande och media.

Att införa Singel-Mixstafett i VM-programmet är ett fortsatt steg i att utveckla skidskytte som TV-sport och ett naturligt steg efter att Mixstafetten infördes för 10 år sedan.

Laget består av en tjej och en kille. Tjejen åker sträcka 1 + 3 och killen sträcka 2 + 4. Varje sträcka är 3 km, undantaget sträcka 4 som är 4.5 km. Varje deltagare skjuter två gånger vid respektive sträcka (ligg - stå) och får använda tre reservskott vid varje skjutning. Ett missat skott utöver de tre reservskotten innebär en straffrunda på 75m. Växling till ny sträcka sker direkt efter straffrundan. Första lag över mållinjen vinner.

Linn Persson, Bore Biathlon, körde Singel-Mixstafetten vid den gångna säsongens Världscuppremiär i Östersund, då hon blev fyra i lag med skytteraketen Tobias Arwidson:

- Singel-Mixstafetten är en himla rolig tävlingsform och det var grymt häftigt att få köra den inför hemmapubliken i Östersund, säger Linn. Det handlar mycket om skyttet och om du skjuter snabbt och bra så kan du hänga med de allra bästa. Jag minns att jag själv tog rygg på Kaisa Mäkäräinen i Östersund. Samtidigt är det väldigt tufft att köra max så många gånger med vila emellan, man är verkligen helt slut efter loppet. Jag tror att den tävlingsformen passar mig bra och det skulle vara helt underbart att få köra Singel-Mixstafett vid VM i Östersund 2019 inför fullsatta läktare.

Eftersom man kör flera sträckor vardera så ställer det lite särskilda krav på den tävlandes fysik och grenen kommer passa olika åkare olika bra. Man kan också spekulera i ifall det här kommer leda till en viss specialisering där vissa åkare genomför viss träning för att bättre förbereda sig på de här kraven.

- Efter att ha testat Singel-Mixstafett under en period och även på världscupen senaste säsongen har vi nu i Internationella skidskytteförbundets styrelse tagit beslut om att införa tävlingsformen på VM och det känns extra stort att det blir på vårt eget VM 2019 i Östersund som det blir VM-premiär för denna tävlingsform, säger Olle Dahlin ordförande i Svenska skidskytteförbundet och Vice President i Internationella skidskytteförbundet.Förbundets ändamål är att bredda och popularisera skidskytteidrotten, samt att skapa förutsättningar för eliten att nå internationell toppklass. I detta arbete är föreningarna den viktigaste kuggen, eftersom det är där verksamheten utvecklas och bedrivs.


Kontakt


Håkan Blidberg

Marknads- och Kommunikationschef Skidskytteförbundet

hakan.blidberg@skidskytte.se

+46768442008

+46768442008

Jessica Bollnert

Pressansvarig för Världscupen i Östersund

jessica.bollnert@skidskytte.se

+47 926 96 058

Patrik Jemteborn

Ordförande organisationskommittén för Världscupen i Östersund

patrik.jemteborn@skidskytte.se

070-671 20 08

Nicklas Olausson

Mediakoordinator Skidskytteförbundet

nicklas.olausson@skidskytte.se

070-3210251