Fotograf/Källa: Albin Rylander

Ett nytt avtal har precis blivit klart om Ironman Kalmar. Det populära evenemanget blir kvar i regionen i ytterligare fem år.

Kalmar har en triathlontävling sedan 1994. I år är det med andra ord 25:e året i rad som en triathlontävling på fulldistans genomförs i regionen. Första året stod 64 personer på startlinjen och antalet deltagare ökade successivt under slutet av 1990-talet och början av 2000-talet. Riktig fart tog det år 2012, då triathlontävlingen fick Ironmanstatus. Numera lockar Ironman Kalmar varje år ca 2 700 personer från ett femtiotal länder och flera kringevenemang har tillkommit.

Starten för årets Ironmanvecka går idag, onsdagen den 15 augusti kl. 18:00, då 1 400 personer står vid startlinjen till kortdistansloppet Kalmar Mini Tri. På fredag, den 17 augusti, går Ironkids, som är ett löplopp för barn. Och på lördag, den 18 augusti, är det dags för fulldistansloppet Ironman Kalmar, som i år har 2 880 anmälda från 46 länder.

– Vi är väldigt glada över att evenemanget kommer att fortsätta, det betyder mycket för regionen, inte minst ger det en turistekonomisk effekt. Men det har också en viktig effekt för folkhälsan. Många blir inspirerade att röra på sig, vilket t.ex. loppet Kalmar Mini Tri är ett kvitto på. Vi ser också en stark stolthet som har skapats regionen. Att det nya avtalet sträcker sig över fem år är en viktig signal till vårt näringsliv. När en satsning är långsiktig vågar fler investera, säger Johan Persson, ordförande i Destination Kalmar AB och kommunstyrelsens ordförande i Kalmar kommun.

– Förutom att tävlingen skapar möjligheter för näringslivet att få en förlängning av säsongen ger evenemanget en god marknadsföring av vår kommun då tävlingen får stor massmedial uppmärksamhet både nationellt och internationellt, säger Henrik Yngvesson, kommunstyrelsens ordförande i Mörbylånga kommun.

– Det är ganska unikt att Ironman skriver ett femårsavtal, det visar att vi tror på Kalmar. Ironman Kalmar har utvecklats till ett av världens bästa Ironmanevenemang och har gott rykte inom triathlonvärlden. Ironman Kalmar är faktiskt det lopp flest deltagare känner att de kan rekommendera till en vän – av alla världens 41 Ironmanlopp, inklusive världsmästerskapet på Hawaii. Att evenemanget har blivit så lyckat är tack vare det goda samarbete vi har mellan Ironman, kommunerna, föreningarna och den fantastiska publiken, säger Henrik Brovell, Race Director, Ironman Kalmar.

– Det finns ett jättebra samarbete och det nya avtalet ger oss en trygghet att fortsätta utveckla tävlingen tillsammans. Vi arbetar för att tävlingen ska vara så bra som möjligt för deltagarna och skapa ett mervärde. Ambitionen är att hela tiden bli bättre, säger Urban Strömberg, ordförande, Sportalliansen Kalmar AB.

– Vi är väldigt glada över det nya avtalet och kommer nu att fortsätta utveckla Ironman i regionen under hela året. Vi kommer både titta på hur vi kan förstärka själva Ironmanveckan och på hur vi kan arbeta med läger och andra satsningar under övriga delar av året, Johan Göransson, projektledare Idrottsturism, Destination Kalmar.

Om Ironman Kalmar

  • Kalmar har en triathlontävling på fulldistans (d.v.s. 3,8 km simning, 180 km cykling och 42,2 km löpning) sedan 1994. Första året deltog 64 triathleter.
  • År 2012 fick tävlingen Ironmanstatus och blev Skandinaviens första Ironmantävling på fulldistans. Vid första Ironman Kalmar deltog 1 600 triathleter.
  • Startplatserna blir alltid snabbt fulltecknade och de tävlande brukar komma från ett 50-tal länder runt om i världen.
  • Varje tävlande har i genomsnitt med sig 4 medföljare och de stannar i genomsnitt 4,7 nätter. Den turistekonomiska effekten i samband med evenemanget beräknas till ca 41 miljoner kronor.
  • Evenemanget har utvecklats till en riktig folkfest. En stor, engagerad publik följer loppet på plats – under hela dagen och längs hela banan.
  • Den 1–2 september är Kalmar dessutom värd för ytterligare ett stort triathlonevenemang – 2018 FISU World University Triathlon Championship, d.v.s. Student-VM i Triathlon.

Destination Kalmar ska i samverkan med näringslivet utveckla, profilera och marknadsföra Kalmar som besöksmål. Bolaget ska även samordna och utveckla evenemang och idrottsturism i Kalmar, driva turistcenter- och gästhamnsverksamhet samt i samverkan med Statens fastighetsverk ansvara för verksamheten på Kalmar Slott.

Vi genomför kontinuerligt satsningar för att stärka besöksnäringen och evenemangsutbudet. Det ska alltid finnas många bra anledningar att besöka Kalmar!Kontakt


Lisa Gefvert

Pressansvarig

lisa.gefvert@kalmar.com

0480-45 34 04

Emelie Nilsson

Presskontakt, Kalmar Slott

emelie.nilsson@kalmar.com

0480-45 34 06

Jenny Roloff

Bildansvarig

jenny.roloff@kalmar.com

0480-45 34 02

Åke Andersson

VD

ake.andersson@kalmar.com

0480-45 34 01

Stefan Johnson

Turismchef

stefan.johnson@kalmar.com

0480-41 77 10

Mimmi Mannheimer

Slottschef, Kalmar Slott

mimmi.mannheimer@kalmar.com

0480-45 14 93