Karolina Celinska och Janna Olzon från DHR fortsätter att prata empati, som var förra veckans tema i serien Coronakarusellen. Denna gång samtalar de med Martin Klepke, politisk redaktör på tidningen Arbetet.

Martin Klepke skrev i början av maj en text med rubriken ”När underliggande sjukdom fick samma klang som känd av polis”. Han beskrev den oro vi känner då en ung människa dör i Covid-19, tills vi med en lättnadens suck kan konstatera att den unga människan också hade en ”underliggande sjukdom”. Då var det inte så farligt, då rör det inte mig eller de mina.

Visst handlar det om rädsla, men det är också ett uttryck för hur viktigt det är att vi på ett strukturerat sätt tillsammans formar ett empatiskt samhälle, säger Martin Klempke i samtalet med Karolina och Janna. Den empati som omgivningen känner behöver stärkas. Döden är inte mindre fruktansvärd om den som dog hade en underliggande sjukdom. Det är ju våra medmänniskor det handlar om, oavsett.

Länk till poddenhttps://soundcloud.com/user-152045771/det-empatiska-samhallet-samtal-med-martin-klepke

Om podden ”Hur tänkte ni nu?”

Det ingen brukar prata om när det handlar om funktionsnedsättningar, just det lyfter Karolina och Janna fram i sin podd.  Med humor och allvar ifrågasätter de funktionshinderrörelsen, sig själva, samhället och – ja, det mesta.

Karolina Celinska gillar att titta på fantasyserier, hejar på Hammarby och reser gärna låååångt bort. Till vardags är hon rättighetspolitisk samordnare på DHR.

Janna Olzon är en åldersneurotisk cyklist med kolonistuga, men också kommunikatör på DHR.

Vill du intervjua Janna eller Karolina angående podden? Vg kontakta dem på 070 - 384 80 31 (Janna) eller 076 – 837 80 34 (Karolina).

Några av titlarna på tidigare podd-avsnitt: ”Någon jävla nytta ska jag väl ha av mitt utanförskap” (om att vinna fördelar med hjälp av sin funktionsnedsättning), ”Gå eller rulla, alla kan knulla” (om sexualitet och funktionsnedsättning), ”Från skallmätning till duschmätning” (om kraven för att få personlig assistans) och ”Är det dödsstraff på att kalla någon för handikappad?” (om uttryck och begrepp i funktionshindervärlden).

Dhr.se

 
Kontakt


Åsa Strahlemo

Förbundsordförande, DHR

asa.strahlemo@dhr.se

070-50 88 029

Catharina Bergsten

Pressekreterare

catharina.bergsten@dhr.se

070 - 194 32 38