I en tid av pandemi blir det extra tydligt att när det generellt pratas om personer med funktionsnedsättning blir bilden ensidigt negativ. Den komplexa situationen av att uppleva sig som både osynliggjord och som en ekonomisk samhällsbörda – det pratar Karro och Janna om i detta avsnitt med Lena Hallengren, socialminister (S).

Fusk och kriminalitet inom assistansen är en sak som ofta lyfts i media. Sveriges Kommuner och Regioner som innan sommaren gick ut hårt om lagstöd för att kunna neka hemtjänst till de som under sommaren ville bo i annan kommun, är ett annat exempel på att rättigheter för personer med funktionsnedsättning allt oftare ifrågasätts.

Den komplexa situationen av att uppleva sig som både osynliggjord och som en ekonomisk samhällsbörda – det pratar Karro och Janna om i ett nytt avsnitt av podden "Hur tänkte ni nu?". Gäst är Lena Hallengren, socialminister (S).

- Jag hör vad ni säger, säger ministern. Men hon håller inte med om att det är en fuskdebatt igång kring assistansen, utan det handlar om att värna välfärdssystemen från den kriminalitet som förekommer.

Lena Hallengren är dock fortfarande upprörd över hur en del kommuner uttryckte sig före sommaren om att vägra hemtjänst till sommarboende.

Här hittar du podden:

https://soundcloud.com/user-152045771/dhr-lena-h-master-22okt

Om podden ”Hur tänkte ni nu?”

Det ingen brukar prata om när det handlar om funktionsnedsättningar, just det lyfter Karolina och Janna fram i sin podd.  Med humor och allvar ifrågasätter de funktionshinderrörelsen, sig själva, samhället och – ja, det mesta.

Karolina Celinska gillar att titta på fantasyserier, hejar på Hammarby och reser gärna låååångt bort. Till vardags är hon rättighetspolitisk samordnare på DHR.

Janna Olzon är en åldersneurotisk cyklist med kolonistuga, men också kommunikatör på DHR.

Vill du intervjua Janna eller Karolina angående podden? Vg kontakta dem på 070 - 384 80 31 (Janna) eller 076 – 837 80 34 (Karolina).

Några av titlarna på tidigare podd-avsnitt: ”Smitta varandra med skratt!” (om mental hälsa under coronakrisen), ”Kan coronakarusellen skapa ett empatiskt minne? (om den gemensamma upplevelsen av instängdhet under pandemin), ”Någon jävla nytta ska jag väl ha av mitt utanförskap” (om att vinna fördelar med hjälp av sin funktionsnedsättning), ”Gå eller rulla, alla kan knulla” (om sexualitet och funktionsnedsättning), ”Från skallmätning till duschmätning” (om kraven för att få personlig assistans) och ”Är det dödsstraff på att kalla någon för handikappad?” (om uttryck och begrepp i funktionshindervärlden).
Kontakt


Åsa Strahlemo

Förbundsordförande, DHR

asa.strahlemo@dhr.se

070-50 88 029

Catharina Bergsten

Pressekreterare

catharina.bergsten@dhr.se

070 - 194 32 38