Jenny Andersson, Patrik Hadenius och Jens Rydgren i samtal om högerradikala partier.

Högerradikala framgångar och etablerade partiers nedgång är temat för femte och sista avsnittet av Det nya Sverige. Patrik Hadenius möter forskarna Jens Rydgren och Jenny Andersson för att få reda på om det är väljarna eller partierna som ändrat åsikt.

Sverigedemokraternas framgångar sker på bekostnad av flera etablerade partier. Den politiska höger-vänsterskalan är inte utspelad, men väljarna prioriterar annorlunda än förr. Hur påverkar det andra partiers politik och identitet när opinionen svänger? I podden jämför också forskarna högerradikala partier i flera europeiska länder för att se vad som är gemensamt, vad som skiljer sig, och hur partierna samarbetar.

Podden följer upp de ämnen som tas upp i Riksbankens Jubileumsfonds årsbox Det nya Sverige. I podden fördjupar forskare diskussionen om tiggeriproblematiken, språksituationen, mediernas utveckling och den nya partipolitiken och varför ungdomar inte längre super.

Lyssna på Det nya Sverige: Partierna

Ladda ner årsboxen Det nya SverigeStiftelsen Riksbankens Jubileumsfond (RJ) är en fristående stiftelse som har till ändamål att främja och understödja humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning.


Kontakt


Hanna Köllerström

Kommunikationsansvarig

hanna.kollerstrom@rj.se

08 506 26 435