Nu har Migrationsverket tagit beslut om fördelningen av årets flyktingkvot, eller vidarebosättning som det också kallas. Ett ökat fokus på Nord- och Östafrika, samt ett fortsatt starkt stöd för syriska flyktingar står för merparten av platserna.

– Det finns ett stort behov av vidarebosättningsplatser för människor som är på flykt i Afrika, framförallt för människor som är på väg mot Libyen för att ta sig till Europa över Medelhavet, säger Oskar Ekblad, chef för vidarebosättningen.

Regeringen har sedan tidigare beslutat att Sverige ska ta emot 5000 kvotflyktingar under 2019. Nu har Migrationsverket fattat beslut om fördelningen av platserna, efter samråd med UNHCR, regeringen och andra samverkanspartners.

Se sektionschef Oskar Ekblad och enhetschef Helena Kullberg berätta om årets flyktingkvot och arbetet med vidarebosättningen.


Så ser årets fördelning av platser ut

Uttagningsområde

Platser

Syrien och dess grannländer

2 000

Östra Afrika och Afrikas horn

1 300

Nordafrika (centrala Medelhavsrutten)

1 000

Asien

100

Prioriterade och brådskande ärenden

600

Totalt

5000

 

Läs mer vidarebosättning och Sveriges flyktingkvot

 

Vid frågor, kontakta presstjänsten:

Tel: 010-485 66 55

Mail: press@migrationsverket.se


Migrationsverket

I Sverige är Migrationsverket den myndighet som prövar ansökningar från personer som vill bosätta sig i Sverige, komma på besök, söka skydd undan förföljelse eller ha svenskt medborgarskap. För mer information om Migrationsverket, besök vår hemsida, www.migrationsverket.se. Följ oss även på Facebook och Twitter.


Ämnen

Bistånd

Kontakt


Migrationsverkets presskontakt

presstjansten@migrationsverket.se

010-485 66 55, kl.8-17 på vardagar, övrig tid via mejl.

Vid pågående nyhetshändelser nås pressjouren på 010-485 66 55 utanför kontorstid. Uppdateringar sker då även via vår hemsida, samt på twitter och facebook.