Lundegårds Camping och Stugby belönades med ett särskilt omnämnande på ITB mässan i Berlin den 8 mars, för det nybyggda lekhuset ”Skrattkammarön” som har mycket god energiprestanda.

Under de senaste tre åren har tio europeiska länder byggt upp ett nätverk med cirka 200 turistanläggningar. Medlemmarna i nätverket har erbjudits energiråd, studieresor och utbildning för att minska sin energianvändning och öka andelen förnyelsebar energi.

Första priset gick till den grekiska anläggningen Sonia Village hotell i Gerakini, Chalkidiki. Hotellet som har 140 rum utsågs till bästa anläggning tack vare att man under de senare åren installerat solfångarsystem, energieffektiv luftkonditionering (A+++) och kommer under 2013 installera solceller för egen elproduktion. Andrapriset gick till Gasthof Bräuer i Österrike som lyckats väldigt väl med en helrenovering och fått ner sin energianvändning kraftigt, vilket är en utmaning i en historisk stenfastighet.  Värdshuset har tolv rum och har tilläggsisolerat tak och väggar, bytt fönster, installerat en stor solvärmeanläggning och har ett nytt styrsystem för fastigheten. Tredjepriset gick till Hotel Spa Balneario Sicilia från Spanien med 120 rum som belönades för sitt arbete att byta ut värmeanläggningen och installationen av ett effektivt och intelligent styrsystem för värme och belysning.

Juryns motivering till det särskilda omnämnandet för Lundegårds Camping och Stugby:
Det nya lekhuset på Lundegårds camping är ett utmärkt exempel på en lågenergibyggnad, både när det gäller klimatskal och värmesystem. Företaget har gjort en väsentlig investering i rätt riktning och därför anser RELACS-juryn att de förtjänar ett särskilt omnämnande.

RELACS stödjer energieffektivisering och energiomställning inom hotell och turismnäringen. Turistanläggningar har utvärderats och getts möjlighet att nå kraven för att få utmärkelsen att vara ett energihållbart (RELACS) hotell eller anläggning.

För mer information, kontakta

Lena Eckerberg, Energikontor Sydost, lena.eckerberg@energikontorsydost.se, tel. 0734-40 82 75

Energikontor Sydost arbetar med förnybar energi och energieffektivisering för en minskad klimatpåverkan och hållbar regional utveckling. Arbetet utförs i nära samverkan med privata och offentliga aktörer i sydöstra Sverige, samt myndigheter och europeiska partners.


Kontakt


Johanna Wallin

Kommunikatör

johanna.wallin@energikontorsydost.se

0709-21 60 56