Kulturarv och dataspelsutveckling, klimatanpassning och energieffektivisering, integration genom byggnadsvård och drönare som hantverksredskap. Under tre dagar träffas forskare, företag, föreningar och offentliga aktörer för att ta tempen på den växande byggnadsvårdsbranschen.

Byggnadsvårdens konvent 2015 har ett program som sträcker sig från praktiska hantverksworkshops med timring, puts och fönsterrenovering till seminarier om klimat, hållbarhet och teknik. Ett hundratal föreläsare och utställare väntas delta i arrangemanget som besöks av närmare 400 personer från olika delar av landet – och Norden. Under konventets tre dagar finns nämligen byggnadsvårdsföreningar från Norge, Danmark och Finland också på plats.

- Byggnadsvården har utvecklats starkt de senaste åren. Fler företag har tillkommit och nya arbetstillfällen skapats. Intresset från allmänheten är stort, vilket bland annat SVT tar fasta på i en kommande TV-satsning. Byggnadsvårdens konvent är en unik mötesplats och jag ser fram emot att delta, säger riksantikvarie Lars Amréus.

Byggnadsvårdens konvent beskrivs som en mötesplats för branschen, där de många deltagarnas olika yrken och erfarenheter erbjuder nya kontakter och gemensamma utbyten. På dagarna pågår full programaktivitet i och runt Trädgårdens skola i Mariestad och på kvällarna bjuds det på middag och stort branschmingel i Jubileumsteatern.

- Här möts hantverkare, färgtillverkare, antikvarier och förvaltare med studenter, forskare, politiker och journalister. Det är nytt och spännande och precis det som gör konventet så bra, säger Linda Lindblad på Hantverkslaboratoriet som är en av arrangörerna bakom Byggnadsvårdens konvent.

Byggnadsvårdens konvent arrangeras av Hantverkslaboratoriet, Västarvet, Riksantikvarieämbetet och Svenska Byggnadsvårdsföreningen den 30 september till den 2 oktober i Mariestad.

För frågor och mer information:

Björn Ohlén, Utvecklare, Västarvet
Tfn: 0708-72 37 69
E-post:bjorn.ohlen@vgregion.se

Linda Lindblad, Hantverkslaboratoriet, Göteborgs universitet
Tfn: 031-786 93 00
Mobil: 0766-22 93 00
E-post:linda.lindblad@conservation.gu.se

Eller mejla till: bvk2015vgregion.se

Kontakt


Ida Northfell

Kommunikationschef

ida.northfell@vgregion.se

070-842 15 38

Zara Tellander

Presskommunikatör

zara.tellander@vgregion.se

070-021 18 23