Den 29 maj arrangeras Veterandagen och i samband med firandet kommer även Årets veteran offentliggöras. Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna kommer att dela ut utmärkelsen vid medaljceremonin på det officiella Veterandagsfirandet vid Sjöhistoriska museet i Stockholm, klockan 16.45 på söndagen.

Årets veteran är Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarnas finaste utmärkelse. Priset delas ut varje år på Veterandagen 29 maj och har delats ut sedan 2005. Utmärkelsen går till någon som har engagerat sig mer än vad tjänsten normalt har krävt för att gagna svenska utlandsveteraner, i stort eller i smått, eller på annat sätt gynnat fredsutveckling på den internationella arenan. Anders Brännström, generalmajor och avgående arméchef, blev den första som tilldelades utmärkelsen Årets veteran. Bland tidigare pristagare finns även Lars-Göran Nyholm, som grundat Veteranmarschen, och Martin Bauhn, medgrundare av stödorganisationen Veteranstöd Rapid Reaction.

Veterandagsfirande i närvaro av Kungen och statsministern
Veterandagen är till för att uppmärksamma Sveriges alla veteraner och deras anhöriga. Denna dag är även International Day of United Nations Peacekeepers. Varje år firas Sveriges veteraner vid det nationella veteranmonumentet Restare utanför Sjöhistoriska musseet på Djurgården i Stockholm, och sedan 2012 har Veterandagen statsceremoniell status. I år närvarar bland andra statsminister Stefan Löfven och H.M. Konungen Carl XVI Gustav. Under Veterandagsfirandet kommer bland annat Försvarsmakten, andra myndigheter och ideella organisationer att visa upp sin verksamhet.

Prisutdelning med Veterankonsert 
Årets veteran kommer att utses klockan 16.45 vid Sjöhistoriska museet i Stockholm. Prisutdelningen kommer att ske vid den stora medaljceremonin på det officiella Veterandagsfirandet. När medaljceremonin har avslutats börjar Veterankonserten i Berwaldhallen klockan 18.00. Veterandagsfirandet pågår från kl 9 till 20.00 och är helt öppet för allmänheten.

 

Presenteras i pressmeddelande
I anslutning till att Årets veteran tillkännages kommer även ett pressmeddelande gå ut med information om pristagaren.Sveriges Veteranförbund (SVF) är en intresseorganisation och är ett förbund som engagerar sig, före, under och efter insats, för alla veteraner, som brytt och bryr sig om att hjälpa utsatta människor i världen.


Kontakt


Martin Ruist

Presskontakt

martin.ruist@fourpr.se

073-9321262

MariAnne Boström

Generalsekreterare

marianne@sverigesveteranforbund.se

070-879 90 84