Fotograf/Källa: Peter Glader/SVF

Antalet städer i landet som har valt att göra i ordning en minnesplats för utlandsveteraner har ökat kraftigt de senaste åren. I helgen har turen äntligen kommit till Kalmar, när minnesstenen i stadsparken invigs. Totalt finns det nu minnesplatser eller minnesstenar för veteraner i minst 22 städer i Sverige.

I helgen får Kalmar äntligen en minnessten för våra utlandsveteraner. Veteraner är de som har gjort militär eller civil utlandstjänst, för till exempel Försvarsmakten, Polisen, MSB, Röda Korset eller något av FN:s olika organ. Minnesstenen blir en plats där veteraner och anhöriga kan minnas sårade och stupade kamrater och känna en erkänsla och respekt från samhället. Bara i år invigs minst sju nya veteranmonument runtom i landet.

– Minnesstenen här i parken symboliserar respekt och stolthet. Det är med stolthet jag kallar mig själv veteran, och här i parken kan Kalmars veteraner nu hålla ceremonier, minnas och känna och dela kamratskap, omtanke och medmänsklighet, säger Sverker Göranson, förbundsordförande för Sveriges Veteranförbund och tidigare ÖB.

Minnesstenen i Kalmar är placerad i stadsparken, nära Kalmar slott. Stenen invigs den 11 augusti med en ceremoni med bland andra Kalmars borgmästare Johan Persson, kommendör Magnus Jönsson, skolchef vid Sjöstridsskolan, amiralitetspastor Daniel Breimert och SVF:s förbundsordförande Sverker Göranson.

Invigningsceremoni 11 augusti 10.30
Invigningsceremonin börjar 10.30 vid minnesstenen, men dessförinnan kommer en marsch med musikkår att gå från Stortorget till stadsparken och stenen. På Stortorget hålls det nämligen avslutningsceremoni för det nordiska kadettmötet NOCA klockan 9.30.

– För veteranerna är veteranmonument en oerhört viktig symbol, som är svår att förstå för den som inte själv är i det, och därför är vi verkligen tacksamma. Det är något vi kämpat för länge, både på nationellt plan och ute i våra föreningar runtom i landet, säger Sverker Göranson.

Våg av veteranmonument i landet
Totalt finns det minnesplatser och minnesstenar för veteraner i minst 22 städer runtom i landet. De allra flesta är inte mer än något år gamla, så det är verkligen fråga om en våg som går över landet.

– Vi är naturligtvis väldigt glada över att så många kommuner på senare år vill göra en plats för sina veteraner. Det är inte länge sedan de gick att räkna på ena handens fingrar, och nu är vi en bra bit över 20, säger Sverker Göranson.

 

 


Sveriges Veteranförbund finns till för alla svenska veteraner. En veteran är en person som internationellt deltagit i fredsfrämjande eller humanitära insatser. Det kan vara en brandman som hjälpt till utomlands vid en jordbävningskatastrof, en polis som arbetat utomlands för Rikspolisstyrelsen eller en soldat som gjort FN-tjänst. Den gemensamma nämnaren är att de har ställt upp när världssamfundet kallat till insatser för fred i världen.

H.K.H. Prins Carl Philip är höge beskyddare av Sveriges Veteranförbund. 
Kontakt


Martin Ruist

Presskontakt

martin.ruist@fourpr.se

073-9321262

MariAnne Boström

Generalsekreterare

marianne@sverigesveteranforbund.se

070-879 90 84