Fotograf/Källa: Kim Svensson

På torsdag 27 juni genomförs Veteranmarschen, för sjunde året i rad, med syfte att uppmärksamma och hedra alla Sveriges civila och militära veteraner. I år går marschen drygt 30 mil på Gotland med start 27 juni i Vibble och avslutning i Tingstäde 7 juli.

Den 27 juni går sjunde upplagan av Veteranmarschen av stapeln, som blivit ett av Sveriges Veteranförbunds mest populära arrangemang. Tidigare har Veteranmarschen gått från Ystad till Treriksröset, under åren 2013–2018. I år går marschen på Gotland och är en sträcka på drygt 30 mil.

Veteranmarschen passerar Visby under Almedalsveckan
Innan målgången, som sker vid Tingstäde 7 juli, passerar marschen Vibble, Västergarn, Klintehamn, Sproge kyrka, Slite Kyrka, Hemse, Fidenäs, Hoburgen, Rone Kyrka, Ljusgarn, Stenkyrka, Visby, Gammelgarn, Kräklingebo, Norr Bästesträsk, Slite, Fårö och Dalhem. 

- Vi i Sverige måste bli mycket bättre på att ta till vara på den samhällsresurs som våra civila och militära veteraner utgör. Veteranmarschen är ett sätt för att uppmärksamma och hedra samt att låta veteranerna synas i samhället. Därför känns det extra kul att vi i år passerar Visby under Almedalsveckan som är just en mötesplats för samhällsfrågor, säger Sverker Göranson, förbundsordförande för Sveriges Veteranförbund.

Över en halv miljon till Gula Bandet 
Sedan Veteranmarschen startade 2013 har över en halv miljon kronor samlats in till Gula Bandet, som är en internationell symbol för veteraner. Bidragen stöttar veteraner och deras familjer ekonomiskt vid behov efter insats.  

- Det känns fantastiskt att Veteranmarschen har samlat in totalt över en halv miljon kronor till Gula Bandet. I år hoppas vi så klart att ännu fler visar sitt stöd för Sveriges alla civila och militära veteraner, så att vi kan ge ännu fler hemvändande veteraner kamratstöd och hjälp, säger Sverker Göranson, förbundsordförande för Sveriges Veteranförbund. 

Etapperna i Veteranmarschen 2019:
27 juni Ica Vibble – Västergarn 
28 juni Klintehamn – Sproge kyrka 
29 juni Slite Kyrka – Hemse
30 juni Fidenäs – Hoburgen
1 juli Rone kyrka – Ljugarn
2 juli Stenkyrka – Visby
3 juli Vilodag
4 juli Gammelgarn – kräklingebo 
5 juli Norr Bästeträsk – Slite
6 juli Fårö
7 juli Dalhem – Tingstäde

Om veteranmarschen 2019:

  • Pågår från 27 juni till 7 juli 
  • Går runt hela Gotland med start i Vibble och avslutas i Tingstäde 
  • Öppen för veteraner, anhöriga och intresserade
  • Samlar in pengar till Gula Bandet. 
  • Läs mer på www.veteranmarschen.se

 

 


Sveriges Veteranförbund finns till för alla svenska veteraner. En veteran är en person som internationellt deltagit i fredsfrämjande eller humanitära insatser. Det kan vara en brandman som hjälpt till utomlands vid en jordbävningskatastrof, en polis som arbetat utomlands för Rikspolisstyrelsen eller en soldat som gjort FN-tjänst. Den gemensamma nämnaren är att de har ställt upp när världssamfundet kallat till insatser för fred i världen.

H.K.H. Prins Carl Philip är höge beskyddare av Sveriges Veteranförbund. 
Kontakt


Martin Ruist

Presskontakt

martin.ruist@fourpr.se

073-9321262

MariAnne Boström

Generalsekreterare

marianne@sverigesveteranforbund.se

070-879 90 84