Tack vara innovativa och påhittiga medarbetare har Västfastigheter ställt om delar av den interna vattenreningen på sjukhuset i Lidköping till att producera stora mängder desinfektionsmedel. Nu är det möjligt att dagligen producera 2400 liter att använda för ytdesinfektion i samband med corona-pandemin.

Västfastigheter hade precis köpt in utrustning för att kunna framställa hypoklorsyra med syfte att säkra tappvattenkvalitén på sjukhuset i Lidköping. När corona-pandemin spred sig och det började bli brist på yt- och handdesinfektionsmedel ställde vi snabbt om och började producera desinfektionsmedel istället. Pådrivande till initiativet är Ingemar Andersson, teknisk förvaltare. 

–    Vi insåg att en produkt som redan marknadsfördes som ett alternativ till handsprit innehöll samma aktiva ämne som vår nya reningsanläggning och vi bestämde oss då för att ställa om. Nu kan vi kan producera 1200 liter per dygn i koncentrerad form. Detta koncentrat späder vi med 50 procent vatten för användning till hand- och ytdesinfektion, berättar Ingemar. 

Den aktiva substansen i desinfektionsmedlet är hypoklorsyra som utvinns genom elektrolys av en blandning av salt och vatten. Hypoklorsyra är en svag syra som bildas när klor löses i vatten och är helt utan skadliga ämnen, färger och alkohol.  

–    Vi har distribuerat till sjukhusen här i Skaraborg och våra driftavdelningar använder desinfektionsmedlet vid sanering av till exempel verktyg. Vid sjukhuset i Lidköping har det använts för sanering av triagetältet som satts upp utanför akutmottagningen i samband med corona-pandemin, säger Ingemar. 

Tekniken med att använda hypoklosyra för att säkra vattenkvalitet och förhindra tillväxt av till exempel legionellabakterier i vattenrören är i sig både innovativ och relativt ny i Sverige, och något som Ingemar och hans kollegor haft ögonen på en tid. 

–     Det hör till vårt uppdrag att följa med i utvecklingen och tillämpa ny teknik där det är lämpligt. Vi får stort gensvar i vår egen organisation för att komma med idéer. Så man kan väl säga att vi är ganska vana vid att tänka innovativt och utanför boxen, säger Ingemar Andersson.

Initiativet att tillverka desinfektionsmedel av hypoklorsyra har mötts av positiv nyfikenhet från verksamheten och nu hoppas Ingemar att fler ska få upp ögonen för den här möjligheten.

–    Vi är glada att kunna hjälpa till lite extra i dessa tider, säger han.

Kontakt:
Tina Norin

Presskommunikatör
Tel: 0722 05 71 45
tina.norin@vgregion.se

Västfastigheter bygger hus som räddar liv. Vi bygger nytt, bygger om och ansvarar för driften i kritiska vårdmiljöer samt inom kultur- och utbildningssektorn inom hela Västra Götalandsregionen. Vi är därmed en av Västsveriges största fastighetsförvaltare.


Bifogade filer

 IH7A1568Kontakt


Charlotta Moberger

Kommunikationschef

charlotta.moberger@vgregion.se

0707 - 250244

Tina Norin

Presskontakt

tina.norin@vgregion.se

0722 - 057145