En ny chockerande rapport från djurskyddsorganisationen World Animal Protection avslöjar att samtliga turistattraktioner på Bali med vilda djur inte tillgodoser ens de mest grundläggande behoven hos djuren.

Rapporten, The Wildlife Abusement Parks, avslöjar i detalj resultatet av 26 granskade turistattraktioner på Bali, Lombok och Gili Trawangan, som håller 1 500 vilda djur som elefanter, delfiner och orangutanger i fångenskap.
 
Bali är en populär turistdestination – antalet besökare ökade med 16 procent från 2016 till 2017 och tiotusentals svenska turister besökte ön förra året. Men för de vilda djuren är det inte ett paradis – rapporten visar att djuren tvingas uthärda fruktansvärt lidande, dag efter dag. Intresset för elefantridning, att simma med delfiner, ta selfies med orangutanger och cirkusliknande shower ökar allt mer på ön. Anledningen är att turisterna efterfrågar dem.
 
Några av de mest upprörande upptäckterna är att:
• Samtliga delfiner hölls i helt otillräckliga förhållanden. En pool var 10x20 meter, och tre meter djup.  I denna lilla pool hölls fyra delfiner fångade.
 • Delfiner på en anläggning hade fått sina tänder nedfilade eller utdragna för att inte kunna skada människorna som simmar med dem.
• Samtliga elefantattraktioner erbjöd elefantridning, som innebär ett stort djurplågeri. Ofta utsätts elefanterna för misshandel för att skynda på nedbrytningsprocessen och snabbt kunna dominera dem. Denna extremt traumatiska upplevelse lever kvar i elefanterna hela deras liv.
• Närmare 15% av elefanterna visade tecken på stereotypier, alltså onaturligt beteende, som att hänga från sida till sida och släpande gång – vilka är tecken på ångest och lidande.
• Alla anläggningar med orangutanger erbjöd selfies. Detta innebär att djuren hålls instängda, utan möjlighet att röra sig fritt och umgås med andra orangutanger.
 
Julia Engqvist, kampanjansvarig på World Animal Protection Sverige, säger:
- Det är en tragedi att Bali, som är en så vacker turistö, tvingar vilda djur att uthärda så mycket elände i sämsta möjliga förhållanden. När vi gjort liknande undersökningar tidigare, på andra platser, har det alltid funnits anläggningar dit vi kunnat rekommendera besökare. Det är fruktansvärt att det inte finns en enda attraktion som jag kan rekommendera på Bali, Lombok eller Gili Trawangan.
 
En som har besökt Bali och förfasats över hur vilda djur behandlas på attraktionerna är bevarandefotografen Tom Svensson. Han berättar:
- Jag stannade till på Bali på väg hem till Sverige. Då jag älskar apor tog de med mig till en park där aporna härjade fritt. Enormt kul att se hur de busade runt och lurade turister. Men så helt plötsligt inne i parken fanns det möjlighet att låta sig fotograferas med olika djur, som flygande hundar. Jag blev enormt förvånad och upprörd då dessa djur är nattaktiva och behöver sova dagtid men här slets de ner från sin sovplats gång på gång och fick sina vingar utdragna för att någon turist skulle sitta med dem och någon löjlig huvudbonad på sig. All denna tortyr bara för att turisterna skulle få en ”rolig” bild! Tyvärr lär dessa hundar inte överleva speciellt länge då de stressas ihjäl.
 
Julia Engqvist tror att lösningen kräver insatser på flera plan:
- Det gäller att få turister att inte besöka dessa attraktioner och resebranschen att inte marknadsföra och sälja biljetter till dem. Det behövs också djurvänliga alternativ och vi efterlyser lagstiftning och utbildning för att stoppa djurplågeriet.
 
----------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Till redaktionen:
 
På Bali har 26 anläggningar undersökts samt en i Lombok och en i Gili Trawangan, under november 2017.
 
För att skydda vilda djur har World Animal Protection globalt övertygat nästan 200 reseföretag att sluta erbjuda elefantridning och -shower. I Sverige har exempelvis Apollo och Jambo Tours gått med, liksom ett stort antal andra researrangörer    
 
Här finns bilder och filmer:från granskningen.



Vi är en av världens största djurskyddsorganisationer och arbetar målinriktat för att stoppa djurplågeri i hela världen. Vi har samarbete med organisationer, företag och enskilda runt hela världen och är rådgivare åt FN, EU, regeringar och myndigheter. Vi är insatta i djurskyddsfrågor, såväl i Sverige som globalt. Våra arbetsområden är djur i samhällen, främst hemlösa hundar och arbetsdjur, lantbruksdjur, katastrofdrabbade djur och vilda djur.


Kontakt


Lise-Lott Alsenius

Presskontakt

lise-lottalsenius@worldanimalprotection.se

08-617 79 72

070-397 21 33

Roger Pettersson

Generalsekreterare

rogerpettersson@worldanimalprotection.se

070-217 21 33

Julia Engqvist

Kampanjansvarig

Juliaengqvist@worldanimalprotection.se

08-6177970

08-6177975

706142133