Jubileumsdesign av silversmeden David Andersson

Frälsarkransen, som är biskop emeritus Martin Lönnebos vackra radband för vår tid, fyller tjugo år och kommer nu i en jubileumsutgåva – Pearls of Life. Jubileumsutgåvan är formgiven av silversmeden David Andersson tillsammans med Martin Lönnebo. 18 pärlor för eftertanke och reflektion där varje pärla symboliserar delar av alla människors liv oavsett om man ser sig som troende eller ej. Personer som Frälsarkransen har berört är bland andra Alexander ’The Mauler’ Gustafsson och Alexandra Charles.

”Du kan använda Frälsarkransen för att hitta tystnad, ge och få kärlek eller ta reda på om Gud finns.” 
- Martin Lönnebo -

Allt började när Martin Lönnebo blev strandsatt på en liten grekisk ö under en storm. Han fick idén till ett radband för den moderna människan för att hjälpa stressade unga och gamla att stanna upp. Nu har det gått 20 år sedan han skapade sitt sinnrika och vackra pärlband för alla som söker en stund av stillhet, reflektion, tillit och drömmar, och idag bärs Frälsarkransen av närmare 700 000 människor i Sverige och utomlands.

– För den moderna människan kan vardagen ibland upplevas som en snabb kall flod. Då behövs någonting att hålla i handen, säger Martin Lönnebo.

Ny design i naturliga material av silversmeden David Andersson
För att fira jubileumsåret har Frälsarkransen fått ytterligare en skepnad i en helt nydesignad version i naturliga material: Silver, mässing och trä. Pearls of Life är formgiven av silversmeden David Andersson i samråd med Martin Lönnebo. Den är ett bärbart och tillgängligt sätt att reflektera kring allt som ger livet mening men kan också bäras för sin skönhets skull.

David Andersson är en modern och nyskapande silversmed med djup kännedom om och kärlek till de material han arbetar med. Han var tidigare en del av smyckesduon David & Martin vars mångfaldigt prisbelönade arbete bland annat ledde till ett samarbete med Karl Lagerfeldt.

– Det var otroligt inspirerande att träffa Martin Lönnebo och höra honom berätta om Frälsarkransen och hur den kom till. Min tolkning av Martins vision är ett smycke som är en vacker hyllning i naturliga material som trä och silver, och som passar lika bra i vardagen som till fest. Ett smycke menat att inge styrka, tillit, insikt och tröst, säger David Andersson.

Pearls of Life för alla som söker välbefinnande och ro
Pearls of Life kan bäras på armen, men lika gärna i fickan eller i väskan. Den består av 18 pärlor. De sex avlånga pärlorna är tystnadspärlor för ordlös koncentration och de andra tolv refererar till viktiga delar av kristen tro.

Den gyllene pärlan är Gudspärlan som symboliserar tro, förundran och tillit, den lilla Jagpärlan hjälper oss att inte glömma bort oss själva, Doppärlan handlar om att börja på nytt och att det aldrig är försent, Ökenpärlan symboliserar motgångar, när livet ter sig som en öken, en blå pärla för bekymmerslösheten, två röda pärlor för kärleken, de tre Hemlighetspärlorna rymmer hjärtats innersta känslor, följda av den svarta som är Nattens pärla om kriser och döden, och så Uppståndelsepärlan som är hoppets pärla, om livets förnyelse.

Frälsarkransen har berört tusentals – Alexander Gustafsson och Alexandra Charles är två av dem
MMA-stjärnan Alexander Gustafsson är uppvuxen i ett kristet hem och tron har alltid varit en naturlig del av hans liv.

Frälsarkransen är ett stöd för mig i mina dagliga böner. Ibland använder jag den som ett radband och ibland som ett stöd för mina tankar. När jag vill fokusera på något håller jag i någon av Tystnadspärlorna, när jag tänker på mina nära och kära greppar jag Kärlekspärlorna, säger Alexander. För mig är Pearls of Life en religiös symbol, som att ha ett kors runt halsen, och därför vill jag bära den. Jag tycker om att varje pärla har sin mening. Men sen är den ju jättesnygg också!

När Alexandra Charles, grundare av 1,6 miljonerklubben, reste med sin mamma så ville mamman, var de än kom i Europa, besöka minst en kyrka, gärna en katedral. Där tände hon ljus för nära och kära, köpte ibland ett radband, satte sig ner en stund och ”stillade sig”. Kyrkorummet, sa hon till sina döttrar, är en plats där du kan känna ett lugn och få kontakt med livet. Alexandra och hennes syster lyssnade och lärde.

– När Martin Lönnebo kom med Frälsarkransen för 20 år sedan blev jag intresserad direkt, och jag har haft på mig mitt armband sedan dess. Jag bär det varje dag, berättar Alexandra.

Idag kanske vi skulle kalla det där mamma ägnade sig åt för att meditera. Jag tvinnar ofta de olika pärlorna mellan fingrarna. När jag är stressad till exempel kan jag ta tag i någon av Tystnadspärlorna. När jag känner att jag behöver vända mig inåt griper jag tag i Jagpärlan. Men allra helst håller jag i Bekymmerlöshetspärlan som jag personligen kallar för hoppets pärla. Närhelst jag behöver livsmod så rör jag vid den.

Försäljning och tillverkning
ISBN: 526-3449-3
Utgivning: Maj 2015, Verbum
Webbpris: Från 1.245 kronor/styck

Rekommenderat försäljningspris för Pearls of Life är 1 495 kronor varav 100 kronor går till Svenska kyrkans internationella arbete vars syfte bland annat är att hjälpa barn som lever i utsatthet och förse dem med mat, vatten och tält.

All produktion sker på ett etiskt, socialt och miljömässigt ansvarsfullt sätt med godkända uppförandekoder (baserade på FN:s Global Compact-principer). Pearls of Life är handgjord i naturliga material.

Försäljningsställen Pearls of Life:
verbum.se
Din Bok, Göteborg
Nya Musik, Jönköping
Bokhandeln Arken, Lund
Hedvig Eleonora kyrka, Stockholm
Gospelbutiken, Uppsala
Pergamus Missionsbokhandel, Ängelholm
För mer information om Pearls of Life besök pearlsoflife.se

#PearlsOfLifeLedande utgivare av teologisk litteratur och livsfrågelitteratur


Kontakt


Sofie Kalodimos

Marknadsansvarig Bok

sofie.kalodimos@verbum.se

0766 77 76 14

Åsa Svedin

Marknadsansvarig Bok, Gudstjänst & teologi, konfirmandmaterial

asa.svedin@verbum.se

070 193 82 28