Presskonferens Skidskytte-VM Wolfgang Pichler Fotograf/Källa: Nicklas Olausson

Wolfgang Pichler är nöjd med de svenska damernas insats i sprinten och tror på goda chanser i söndagens jaktstart. Dessutom har framtidens skidskyttar varit på plats och tagit del av VM-festen.

Igår blev en stor framgång för de svenska åkarna, i VM-sprinten. Hanna Öberg slutade fyra, endast 0,6 sekunder från pallen och Mona Brorsson femma, något som ger ett fint utgångsläge för tjejerna till söndagens jaktstart.

– Det här var ett toppenlopp, att tjejerna slåss om medaljerna med en bom. Det är riktigt bra!, sa en Wolfgang Pichler efter loppet.

Under dagens presskonferens fortsatte Pichler hylla damernas insatser och framförallt utgångsläget inför jakten.

– Ett lopp med fyra skjutningar är vår starka sida, säger Pichler hoppfullt.

– Vår plan var att bara vara 30 sekunder bakom, även fast det blev en tionde plats, så ger det bra chanser inför imorgon, fortsätter han.

 

Future Stars

Under den här veckan har drygt 30 skidskyttetalanger från 16 olika nationer gästat Östersund som en del av satsningen Future Stars. Satsningens syfte är att få skidskyttefamiljen att växa sig större. Inbjudna ungdomar och ledare har bland annat fått lyssna på seminarier, tränat, kollat material, besökt Moose Garden och tävlat inne på stadion.

Julia Björn - SK Bore, Alva Ersson - Mora Biathlon, Valter Eriksson - Luleå Gjutarens IF och Karl Grönland - Lima SKG har varit de svenska skidskyttarna på plats. Som ledare för de svenska åkarna har Cordelia Melén Olsson varit med.

– Det är jätteroligt och det är kul för ungdomarna att faktiskt vara i en världscupsmiljö och få åka samma banor som de gör. Sen är det roligt att få träffa åkare från andra nationer. Att få umgås med dem och se vad de brukar göra på sina träningar, hur de tränar och vad som gör dem bättre. Det är nyttigt att dela erfarenheter och stunder i den här typen av miljö, säger hon.

Ungdomarna fick tävla inne på stadion under tisdagen när TV-bolagen testade och kalibrerade utrustningen inför VM-tävlingarna. Under onsdagen fick framtidens skidskyttetalanger vara en del av invigningen. Bland annat fick Valter Eriksson och Karl Grönland fick ta emot pris för sina prestationer under tävlingen. På torsdagen avslutades veckan med att ungdomarna fick se mixstafetten live på stadion, samt ha en middag med statsminister Stefan Löfven.

Sverige - Världsledande inom skidskytte

Svenska Skidskytteförbundet arbetar för att bredda och popularisera skidskytte samt skapa förutsättningar för eliten att nå internationell toppklass. Vi verkar för ett aktivt ungdomsarbete, kombination av idrott och utbildning, utveckling av anläggningar, internationellt samarbete samt information och marknadsföring av svenskt skidskytte. Detta gör vi utifrån våra värderingar gemenskap, ärlighet, jämställdhet, kvalitet, utveckling och affärsmässighet. Ambitionen är att Sverige ska vara världsledande inom skidskytte. Kontakt


Håkan Blidberg

Marknads- och Kommunikationschef Skidskytteförbundet

hakan.blidberg@skidskytte.se

+46768442008

+46768442008

Jessica Bollnert

Pressansvarig för Världscupen i Östersund

jessica.bollnert@skidskytte.se

+47 926 96 058

Patrik Jemteborn

Ordförande organisationskommittén för Världscupen i Östersund

patrik.jemteborn@skidskytte.se

070-671 20 08

Nicklas Olausson

Mediakoordinator Skidskytteförbundet

nicklas.olausson@skidskytte.se

070-3210251