Lutan hade sin glansperiod i hela Europa under renässansen. Därför är det inte så konstigt att det är just lutan som får stå i centrum när det berättas om renässanskungen Erik XIV:s liv. Särskilt då den trendkänslige Erik XIV själv komponerade musik och spelade luta.

Under en föreläsningskonsert med Pierre Nordahl och hans dotter Lovisa Nordahl bjuds det på utvalda delar från kung Eriks liv. Under framträdandet sjunger, berättar, reciterar och spelar duon upp spännande historier från Erik XIV:s liv och tid på Kalmar Slott.

Nordahl som gjort sig ett namn i Romeo och Juliakören är en fantastisk musiker och uppskattad föreläsare. Nu besöker han Kalmar Slott efter att ha framträtt med sitt verk på både Gripsholms Slott och Kastellholms Slott.  

-  Det ska bli härligt att komma tillbaka till Kalmar Slott, mitt svenska favoritslott från renässansen. Jag har haft förmånen att få spela på slottet under flera tillfällen och har många härliga minnen med mig, säger Pierre Nordahl.

Föreläsningskonserten är unik i sitt slag. Den är skriven av Pierre Nordahl och speciellt framtagen för att framföras på luta. Det blir en alldeles speciell upplevelse att låta renässanslutan ljuda i slottets vackra salar.

-  Innan Erik blev kung så bodde han som hertig på Kalmar Slott. Hans liv är spännande och han har en sammansatt personlighet som både underhåller och förundrar. Hans liv är som ett Shakespearedrama, berättar Pierre Nordahl.

Konserten Kung Eriks Luta ges på Kalmar Slott 25 oktober kl. 19.00. Biljetter kostar 245 kr och kan köpas på kalmarslott.se.
Kalmar är inte bara en populär sommarstad. Här finns även ett modernt universitet, innovativa företag, massor av spännande evenemang och en historisk stadskärna i havsnära miljö.


Kontakt


Lisa Gefvert

Pressansvarig

lisa.gefvert@kalmar.com

0480-45 34 04

Emelie Nilsson

Presskontakt, Kalmar Slott

emelie.nilsson@kalmar.com

0480-45 34 06

Jenny Roloff

Bildansvarig

jenny.roloff@kalmar.com

0480-45 34 02

Åke Andersson

VD

ake.andersson@kalmar.com

0480-45 34 01

Stefan Johnson

Turismchef

stefan.johnson@kalmar.com

0480-41 77 10

Mimmi Mannheimer

Slottschef, Kalmar Slott

mimmi.mannheimer@kalmar.com

0480-45 14 93