Med stöd av The Google News Initiative, kommer Pop-Up Newsroom: Riksdagsvalet 2018 samla mer än 100 journaliststudenter och några journalister på en plats för att bevaka digitala informationskällor

Mer än hundra journaliststudenter, främst från Södertörns högskola men också från JMK i Stockholm och från Lund kommer att granska informations- och desinformationsflöden i sociala och digitala medier i samband med riksdagsvalet: Varifrån kommer olika uppgifter, hur sprids de och i vilka syften. Tipsa eller fråga dem om det du läser i sociala medier!

Politiskt kampanjande i sociala medier, trollkonton som sprider falska nyheter, nättidningar med en agenda. Hur ser informationsflödena ut de sista dagarna inför valet och under valdagen? Hur sprids Sverigebilden utomlands? Detta och mycket annat ska hundratalet journaliststudenter undersöka och berätta om i satsningen Pop-up newsroom, som stöds av bland annat Google News Initiative.

– Pop-up newsroom är ett initiativ tillsammans med Fergus Bell och Dig Deeper Media, som drivit liknande projekt i flera länder, nu senast i samband med det mexikanska valet, säger Sanna Volny, adjunkt i journalistik på Södertörns högskola, där inledande workshops hålls. Att granska källor och verkligen kunna verifiera dina nyhetsartiklar är sådant som vi betonar under utbildningen och i samband med valet är detta kanske mer aktuellt än någonsin.

Under workshops onsdag och torsdag får studenterna möjlighet att fördjupa sig just i digital research för att sedan under helgen tillämpa kunskaperna för att granska informationsflöden i sociala medier.

– Studenterna kommer själva att få mejsla ut konkreta mål, vilka plattformar som ska bevakas och hur organisation och arbetsflöde ser ut, även om metoderna bygger på tidigare erfarenheter, berättar Sanna Volny.

Efter två dagars workhops flyttar Pop-up newsroom vidare från Södertörns högskola till Internetstiftelsen i Sverige.

– Då är tanken att både journalister och allmänhet ska kunna kontakta Pop-up newsroom med frågor och tips; om du till exempel ser något som du undrar verkligen är sant och vill ha granskat, eller om du ser något uppenbart falskt och undrar varifrån det kommer, säger Sanna Volny.

Pop-Up Newsroom:s arbete kan följas mellan den 5 - 9 september via en rad digitala kanaler, bland annat via en live stream från redaktionsrummet via Goto 10 - en webbsajt som drivs av Internetstiftelsen i Sverige

Pop up newsroom nås på riksdagsvalet@popup.news och på Twitter: @PopUp_EU

Mer information

Sanna Volny, Södertörns högskola, 070-996 19 93, sanna.volny@sh.se.

Läs även mer på Mediums hemsida.Södertörns högskola är ett lärosäte i Stockholm som utbildar, forskar och samverkar för en hållbar samhällsutveckling. På högskolan finns drygt 11 000 studenter, cirka 70 program och 270 kurser. Utbildning och forskning bedrivs inom humaniora, samhällsvetenskap, teknik och naturvetenskap. Högskolan erbjuder också polisutbildning och lärarutbildning med interkulturell profil. Mycket av forskningen handlar om frågor som rör Östersjö- och Östeuropaområdet. På Södertörns högskola blandas ämnen, perspektiv, människor och erfarenheter. Här finns de nyfikna och de ifrågasättande. De som söker oväntade kombinationer, utveckling och utmaningar. Här korsbefruktas verklighet och vetenskap.


Kontakt


Jenny Tirén Berg

Kommunikatör

jenny.tiren.berg@sh.se

072-236 05 43

Sophia Nilsson

Forskningskommunikatör

sophia.nilsson@sh.se

08-6084000

0722-101453

Emma Williams

Forskningskommunikatör

emma.williams@sh.se

0722088876