Stora genombrott, ett mästerskap i motvind och damer på stark frammarsch. Så kan man sammanfatta årets världscupsäsong som har bjudit både på höga berg och djupa dalar - men med en klar känsla av att det är något riktigt stort på gång.

Innan världscupsäsongen startade sa Wolfgang Pichler att han ville att Sverige skulle närma sig världseliten, och det är också något som avspeglas i statistiken.

  2015/2016 2016/2017 Förändring
Topp-10 3 11 +267%
Plac 11-20 15 20 +33%
Poängplatser 62 80 +29%
Stafett topp-10 9 12 +33%
Bästa stafett 4 4  0
Ind WC-poäng 863 1403 +63%
Ind WC-poäng D 419 852 +103%
Ind WC-poäng H 444 551 +24%
Nationscup D poäng 5415 6034 +11%
Nationscup D plac 9 8  1
Nationscup H poäng 4934 4885 -1%
Nationscup H plac 13 12  1

Förra säsongen hade vi tre topp 10-placeringar, ytterligare 15 gånger bland de 20 främsta - totalt 62 poängplatser individuellt. I år är resultatet 11 gånger bland de 10 främsta, ytterligare 20 gånger topp 20  - sammanlagt 80 gånger på poängplats.

När det gäller stafetterna var Sverige nio gånger topp 10 förra året, med en fjärdeplats som bäst. Även den här säsongen är fjärde plats toppnoteringen, men vi har varit bland de 10 främsta hela 12 gånger!

Individuellt har de svenska åkarna tagit 1403 poäng mot 863 förra säsongen. Det är damerna som står för den största ökningen - från 419 till 852 poäng! Även herrarna har tagit mer poäng, även om ökningen är mindre - från 444 till 551 poäng.

I nationscupen hamnar damerna på åttonde plats med 6034 poäng mot 5415 poäng och en niondeplats förra säsongen. Herrarna var på 13:e plats förra året med 4934 poäng. I år blir man 12:a men med en aning mindre poäng, 4885. Minskningen kan till viss del förklaras av att man blev utan poäng i två stafetter, på grund av diskning och sjukdom.

Damerna

Det har verkligen varit roligt att följa damernas framfart i vinter, med stora genombrott för Anna Magnusson, Hanna Öberg och Chardine Sloof och stabila insatser även av Mona Brorsson och Emma Nilsson. Anna slutade så bra som 23:a i den totala cupen och Hanna blev utsedd till årets rookie - två tydliga tecken på att de svenska damerna blir att räkna med på allvar nästa säsong!

Anna Magnusson: 398 poäng - 7,10,11 som bäst. (1 poäng - 40, 45, 52 som bäst).

Anna har inte bara varit vår bäste poängplockare, utan också den jämnaste åkaren. Hon har faktiskt tagit poäng i 21 av 23 individuella tävlingar och har varit topp 20 vid 10 tillfällen - fantastiskt! Annas utveckling i år är riktigt imponerande och hennes stående skytte är redan i världsklass. Med snabbare åkning efter ett års hård träning till kommer hon att slåss om pallplatser redan nästa säsong - var så säker!

Mona Brorsson: 169 poäng - 8, 12, 22 som bäst. (179 poäng - 6, 17, 25 som bäst).

Säsongen började trevande för Mona som dessutom fick ta en paus under några veckor, efter en benskada. Men mot slutet av VM började formen komma och under de sista veckorna gjorde hon flera fina lopp, i paritet med fjolårets toppresultat, även om Mona har tagit aningen mindre poäng än förra året. Nästa säsong får vi hoppas att hon hittar formen lite tidigare och att hon kan putsa sitt personrekord.

Hanna Öberg: 128 poäng - 5, 7, 8 som bäst.

Vilken debutsäsong det har varit för Hanna - utsedd till årets rookie och med tre sensationella topp 10-placeringar!  Samtidigt har hon också varit väldigt ojämn. Hennes fjärde bästa resultat är 30:e plats - och hon har till och med missat jaktstarten flera gånger. Till nästa säsong gäller det öka åkstyrkan och få en stabilitet i sitt snabba skytte. Då blir hon en het kandidat till pallen, precis som barndomskompisen Anna!

Chardine Sloof: 87 poäng - 10, 14, 15 som bäst.

Det var i Oberhof som Chardine slog till med tre fina lopp under samma helg - och plötsligt kände alla till den dubbla JVM-vinnaren från Nederländerna, bosatt i värmländska Torsby sedan många år. Tyvärr har hon inte hittat tillbaka till januariformen utan varit 38:a som bäst - men hon har visat att hon har kapacitet att slåss om höga placeringar. Det blir spännande att se vad ännu ett års Pichlerträning kan ge...

Emma Nilsson: 62 poäng - 23, 24, 31 som bäst. (42, 48, 49 som bäst).

Emma har framförallt höjt nivån i skidspåret den här säsongen - skjutit bra har hon gjort länge. Tack vare åkningen har hon nosat på topp 20, och har även varit en viktig kugge i stafettlaget. Förhoppningsvis kan hon förbättra åkningen ytterligare till nästa år - och dessutom öka skjuthastigheten i de individuella loppen på samma sätt som hon redan har gjort i stafetterna. Emma har klar potential för topp 20 - om inte bättre.

Elisabeth Högberg: 8 poäng - 36, 38, 60. (77 poäng - 15, 16, 17 som bäst).

Förra året var Bettan bäst av de svenska damerna, innan hon blev sjuk och fick avbryta säsongen i förtid. I år han hon bara fått chansen i tre tävlingar, men trots poäng i två av dem räckte det inte för att slå sig in i det starka damlaget. Däremot har Bettan gjort flera fina resultat i IBU-cupen, med fjärdeplatsen i EM som höjdpunkt. Det blir intressant att se om hon hittar motivationen att kämpa om världscupplatserna även nästa säsong.

Linn Persson: 61, 65, 66 som bäst. (81 poäng - 17, 22, 29 som bäst).

Medan Anna och Hanna radade upp topplaceringar lyckades Linn inte ta några poäng alls - och hon missade jaktstarten vid flera tillfällen. De bleka resultaten fick sin förklaring när beskedet kom att hon hade ryggproblem - och efter ett sista försök i EM fick hon kasta in handduken. Nu håller vi tummarna för att en lyckad behandling hjälper Linn att komma tillbaka nästa säsong - med fjolårets form är hon given i damtruppen.

Ingela Andersson: 74 (81 poäng - 22, 23, 28 som bäst).

Förra säsongen var riktigt framgångsrik för Ingela som slog personrekord flera gånger - och som till och med fick åka masstarten i VM. I år har hon inte hittat samma åkform och det snabba skyttet har varit ojämnt. När hon väl fick chansen gick det inte alls - men Ingela kan glädja sig åt pallplatserna i single mixedstafett i IBU-cupen, tillsammans med Tobias Arwidson. Hon kommer säkert tillbaka grymt revanschsugen nästa säsong.

Olga Alifiravets: 85

Efter fyra fina topp 10-placeringar i IBU-cupen fick Olga äntligen göra debut för Sverige i  sprinten vid världscupavslutningen i Oslo. Tyvärr ramlade hon på andra varvet och förstörde sitt gevär, med en blygsam placering i mål. Men Olga får säkert fler möjligheter att visa vad hon kan nästa säsong.

Herrarna

Till skillnad mot damerna har det varit lite mer blandade resultat för de svenska herrarna. Fredrik Lindströms säsong har varit som en berg- och dalbana och både Jesper Nelin och Torstein Stenersen har haft det kämpigt. Men glädjande nog har vi sett ett stort genombrott för 19-årige Sebastian Samuelsson som blev årets rookie på herrsidan och som har etablerat sig på en hög nivå redan under sin första WC-säsong.

Fredrik Lindström: 355 poäng - 2, 4, 8 som bäst. (322 poäng - 7, 14, 14 som bäst).

Fredrik slog till med en pallplats under öppningsveckan i Östersund, men under stora delar av vintern har han varvat hyfsade insatser med sämre lopp. Mot slutet har det lossnat, och den fina fjärdeplatsen i Oslo visade att Fredrik fortfarande kan slåss i toppen när skotten sitter. Till nästa säsong gäller det att hitta tillbaka till den gamla åkformen och fortsätta arbetet med att öka skjuthastigheten - då kan det bli riktigt bra!

Sebastian Samuelsson: 169 poäng - 13, 18, 19 som bäst.

Det har varit en makalös debutsäsong i Världscupen för Sebastian, som faktiskt är junior även nästa säsong. Han har varit helt respektlös i det celebra sällskapet och radat upp poängplatser under vintern - fyra gånger bland de 20 främsta. Det gick inte lika bra skyttemässigt under VM, men han har hela tiden haft god fart i spåret. Med samma utveckling som i år dröjer det inte länge innan Sebastian finns med högt uppe i toppen!

Peppe Femling: 14 poäng - 27, 54, 56 som bäst. (4 poäng - 37, 45, 80 som bäst).

Det måste ha varit en frustrerande vinter för Peppe som har tillhört truppen större delen av säsongen, men som har fått tävla sparsamt - och när han väl har fått chansen har resultaten varit blygsamma. Undantaget är distansloppet i Antholz där Peppe blev 27:a, tack vare starkt skytte. Det vore härligt om han kunde hitta tillbaka till den åkform som han hade för några år sedan, när han spåddes en lysande framtid.

Jesper Nelin: 9 poäng - 32, 43, 44 som bäst. (59 poäng- 16, 29, 31 dom bäst).

När Jesper överraskande blev 16:e man i världscudebuten i Östersund förra säsongen trodde man att han skulle bli vår näste toppåkare. Men han har inte lyckats upprepa bedriften och i vinter har han bara bara tagit poäng i ett enda lopp, trots snabb åkning. Till nästa säsong måste Jesper lösa den psykologiska knut som hindrar honom att skjuta lika bra som på träning och i vissa stafetter - för han har klar potential för topp 10.

Torstein Stenersen: 4 poäng - 37, 45, 45 som bäst. (59 poäng - 7, 20, 39 som bäst).

Precis som förra året har sjukdomar spolierat delar av Torsteins säsong, och egentligen har vare sig åkning eller skytte fungerat ordentligt. Undantagen är några stafettinsatser och distansloppet i VM där han tog sina enda poäng, men där tre bom i tredje skyttet hindrade en topp 10-placering. Nästa säsong vill vi gärna ha tillbaka Torstein i samma form som han hade den där magiska helgen i Ruhpolding förra vintern...

Tobias Arwidson: 47, 58. (54, 69, 73 som bäst).

Den här säsongen har Tobias bara åkt två tävlingar i Världscupen, båda med placeringar utanför de 40 främsta. Han har mest hållit till i IBU-cupen där han har gjort flera goda resultat, inte minst de båda pallplatserna i single mixed-stafett, i par med Ingela Andersson. Precis som med Bettan blir det spännande att se om Tobbe lyckas slå sig in i världscuplaget nästa vinter. 

Tiio Söderhielm: 79

Efter några lyckade lopp i IBU-cupen fick Tiio världscupdebutera i Kontiolahti, men hade oturen att starta sist i det tunga föret och hamnade utanför jaktstarten, trots bara två bom. Förhoppningsvis får han chansen på nytt, för med sin vanligtvis snabba åkning kan han nå högt den dag han sätter alla skotten.

Martin Ponsiluoma: 86

När flera av de ordinarie åkarna vilade under Oberhofveckan i januari fick Martin chansen att göra sin världscupdebut - men med fyra bom i sprinten hamnade han långt ner i resultatlistan. Det var ändå en nyttig erfarenhet, för på några års sikt blir Martin säkerligen en viktig del av det svenska herrlandslaget.Förbundets ändamål är att bredda och popularisera skidskytteidrotten, samt att skapa förutsättningar för eliten att nå internationell toppklass. I detta arbete är föreningarna den viktigaste kuggen, eftersom det är där verksamheten utvecklas och bedrivs.


Kontakt


Håkan Blidberg

Marknads- och Kommunikationschef Skidskytteförbundet

hakan.blidberg@skidskytte.se

+46768442008

+46768442008

Rikard Grip

Generalsekreterare

rikard.grip@skidskytte.se

Victor Agestam

Mediakoordinator Skidskytteförbundet

victor.agestam@skidskytte.se

0767849485

Emma Höglund

Mediamanager och kommunikatör svenska skidskytteförbundet

emma.hoglund@skidskytte.se

+46761391220