Lördagen den 11 maj klockan 12:00 inviger kultur- och fritidsnämndens ordförande Marianne Dahlberg skulpturen ”Stilla rörelse” i Dryadenparken. Det är sällskapet Nya Dryaden som donerar skulpturen till Kalmar kommun. Skulpturen är utförd av konstnären Maria Miesenberger.

Sällskapet Nya Dryaden bildades 1905 med tanken att göra en vacker stad ännu vackrare. Sällskapets syfte var ”att verka för och ekonomiskt bidra till Kalmar stads förskönande, företrädesvis genom uppställande å lämplig öppen plats av svenskt konstverk”. Ordet dryad kommer från grekiskan och syftar på antika gudomligheter som levde i träd och var ett med dessa.

Kultur- och fritidsförvaltningen är mycket tacksam för gåvan till kommunen. Konstverket blir väl synligt i det offentliga rummet och kommer att väcka nyfikenhet och skapa trivsel och välbefinnande hos kommuninvånarna.

Maria Miesenberger, arbetar med fotografi och skulptur. Barndom, minnen och frånvaro är temat i hennes skulpturer och installationer.

Offentliga verk i urval:

  • Human Ostrich, skulptur i aluminium alternativt brons, 2000, bland annat utanför entrén till VIDA Museum på Öland.
  • Hide & Seek, skulptur i aluminium, 2005, utanför Institutionen för teknik och design på universitetsområdet i Växjö.
  • Ögonblick i rörelse, skulpturer i aluminium och reliefer i granitkeramik, 2012, gestaltning av Enskede gårds tunnelbanestation i Stockholm.

Plats: Dryadenparken, Olof Palmes gata vid ”Tvättfatet” i Kalmar.
Tid: Lördagen den 11 maj kl. 12.00 – 12.30. 

För mer information kontakta:
Katarina Johansson Storm
Konstansvarig Kalmar kommun
0480 - 45 06 27
katarina.johansson-storm@kalmar.se 


Kalmar är en av Sveriges mest historiskt intressanta städer belägen i en region som har framtiden för sig. Vi är en av landets yngsta universitetsstäder och rankas år efter år i den absoluta Sverigetoppen när Reseguiden listar årets sommarstäder. Vill man se världen finns regionens flygplats här med flera dagliga avgångar till Stockholm och en omfattande chartertrafik. Vi har direkttåg till Malmö/Köpenhamn och Göteborg samt många avgångar också mot Stockholm. På sommaren passerar alla som ska till och från Öland vår vackra stad. 

Med havet integrerat i staden, stora spännande byggprojekt, stränder mitt i centrum, flera stora idrottsevenemang och en fantastisk landsbygd vill över 90 procent av kommunens 68 500 invånare rekommendera vänner och bekanta att flytta hit. Välkommen du också!

 


 Kontakt


Christina Bringfors-Dahlgren

Kommunikationschef

christina.bringfors-dahlgren@kalmar.se

0480-45 00 00

0480-45 00 36

072-740 82 41