Sigillet tillhör numer dräkten för den gutniske borgmästaren Hans Röd och är en kopia av det bronssigill som hittades på den gotländska gården Duss i Bro, där den användes för att dekorera julbröd. GUTENSES SIGNO XPISTVS SIGNATVR IN AGNO vilket betyder "jag betecknar gutarna, Kristus betecknas med ett lamm". Fotograf/Källa: Medeltidsveckan på Gotland

Det är dags för Medeltidsveckan att presentera årets tre stora hedersuppdrag. Vilka gotländska profiler gestaltar i år Slottsfru Magdalena Karlsdotter Bonde, Borgmästare Hans Röd, och Borgmästare Hans Cosvelt? På torsdag 6/6 ca 16.45 avslöjas detta vid Roma Kungsgård i anslutning till region Gotlands nationaldagsfirande.

Under medeltiden hade Visby många spännande personligheter som vi känner till tack vare de historiska källorna. Slottsfru Magdalena levde under 1400-talet på Visborgs slott, och två av 1300-talets borgmästare känner vi från Hansestaden Visby som gutarnas Hans Röd och tyskarnas Hans Cosvelt, som innehade borgmästartjänster samtidigt enligt tidens sed. Under Medeltidsveckan på Gotland 4-11 augusti kommer dessa traditionsfyllda roller fungera som en sammanhållande del av Medeltidsveckans berättelse, en symbol för medeltiden och hur samhället var strukturerat i Visby på den tiden. 

Tid och plats:
Torsdag 6 juni ca kl 16.45 Roma Kungsgård.

Varmt välkommen!

Bildtext:

Sigillstampen tillhör dräkten för den gutniske borgmästaren Hans Röd och är en kopia av den som hittades på den gotländska gården Duss i Bro, där den användes för att dekorera julbröd. GUTENSES SIGNO XPISTVS SIGNATVR IN AGNO vilket betyder "jag betecknar gutarna, Kristus betecknas med ett lamm". Foto: Medeltidsveckan på GotlandMedeltidsveckan på Gotland är ett av Sveriges äldsta, mest kända kulturevenemang. Sedan 33 år tillbaka har tusentals besökare rest från hela världen för att uppleva åtta magiska dagar på Rosornas Ö. Alltid söndag till söndag, alltid vecka 32.


Kontakt


Susanne de Paulis

Projektledare

susanne.depaulis@medeltidsveckan.se

0707-58 13 62