De publika sommargrävningarna i Kalmarsundsparken fortsätter även i år. Förra sommaren grävde arkeologerna fram resterna av ett gammalt försvarsverk. I år kommer de att gräva på samma ställe för att skaffa sig mer kunskap om slagfältet utanför Kalmar slott. Liksom tidigare år kommer grävningarna kompletteras med olika familjeaktiviteter.

Publika utgrävningar
Grävningarna äger rum 5-9 augusti i Kalmarsundsparken i närheten av konstverket Samband. Allmänheten är välkommen att besöka utgrävningen och prata med arkologerna. Tisdag, onsdag och torsdag kommer arkeologerna att informera om dagens fynd. Informationen håller på 15 minuter och sker kl 12.00 och kl 16.00.

Under de publika grävningarna finns det möjlighet att följa arkeologernas arbete på nära håll. För den som är intresserad av Kalmars historia är detta ett unikt tillfälle att lära sig mer och samtidigt få kunskap om hur arkeologerna arbetar.

Stort intresse för Kalmars historia
Utgrävningen finansieras av Länsstyrelsen i Kalmar län. Ett av målen är att sprida kunskap om Kalmars historia och vad som hände på slagfältet i Kalmarsundsparken 1611.

-          Vi vet att det finns ett stort intresse för Kalmars historia. Och vi vill att grävningarna ska besökas av både turister och invånare. Därför lägger vi utgrävningen mitt i sommaren, säger Jenny Sundström, antikvarie på Länsstyrelsen.

Hjälp arkeologerna att leta fynd
I samband med utgrävningarna kommer det att visas fynd och kopior av föremål. Det finns även möjlighet att prova på att leta bland grävmassorna. Tisdag till torsdag kl 13-15 kommer det att finnas personal som hjälper alla intresserade barn att leta fynd. Förra året var det en 11-årig pojke som hittade ett silvermynt som så småningom kommer att hamna på museum.

-          Sommargrävningarna har varit väldigt uppskattade tidigare år. För vår del är det viktigt att kunna erbjuda bra barnaktiviteter med hög kvalitet. Det kan förhoppningsvis skapa ett framtida intresse för historia och arkeologi, säger Emma Angelin Holmén, kulturutvecklare på Kalmar kommun.

Rundvandring på slagfältet
På tisdagkvällen anordnas en guidad rundvandring på slagfältet. Här berättar arkeologerna vad man vet om det som hände på slagfältet under slottets belägring 1611.

-          Det blir en spännande kväll som brukar locka många intresserade. Arkeologernas är duktiga på att levandegöra hur hemskt kriget verkligen var. Efter en sådan rundvandring lovar jag att man ser på den idylliska Kalmarsundsparken med andra ögon, avslutar Emma Angelin Holmén.


Fakta:
Kalmarsundsparken var ett stort slagfält under Kalmarkriget 1611. Under markytan finns förmodligen mängder av kulor, granatsplitter och krigsgravar. 2017 grävde arkeologerna fram ett skelett av en soldat. 2018 hittade man ett blockhus, som fungerade som en bunker utanför slottet. I år kommer man att fortsätta grävningarna runt blockhuset för att skapa ny kunskap om vad som verkligen hände vid belägringen av Kalmar slott 1611.


Media hälsas välkomna till pressvisning
 

Tid: måndagen den 5 augusti, kl 13.00.
Plats: Kalmarsundsparken, vid monumentet Samband (mellan Kalmar Slott och Kalmarsundsbadets brygga).
Medverkande: Arkeologer och ansvariga för utgrävningarna
 

Kontakt:
Emma Angelin Holmén, kulturutvecklare Kalmar kommun
tel: 0480-45 06 40, mobil: 070-322 89 48
e-post: emma.angelin-holmen@kalmar.se

Magnus Stibeus, arkeolog
Arkeologerna mobil: 010-480 81 66
e-post: Magnus.Stibeus@Arkeologerna.com 


Kalmar är en av Sveriges mest historiskt intressanta städer belägen i en region som har framtiden för sig. Vi är en av landets yngsta universitetsstäder och rankas år efter år i den absoluta Sverigetoppen när Reseguiden listar årets sommarstäder. Vill man se världen finns regionens flygplats här med flera dagliga avgångar till Stockholm och en omfattande chartertrafik. Vi har direkttåg till Malmö/Köpenhamn och Göteborg samt många avgångar också mot Stockholm. På sommaren passerar alla som ska till och från Öland vår vackra stad. 

Med havet integrerat i staden, stora spännande byggprojekt, stränder mitt i centrum, flera stora idrottsevenemang och en fantastisk landsbygd vill över 90 procent av kommunens 68 500 invånare rekommendera vänner och bekanta att flytta hit. Välkommen du också!

 


 Kontakt


Christina Bringfors-Dahlgren

Kommunikationschef

christina.bringfors-dahlgren@kalmar.se

0480-45 00 00

0480-45 00 36

072-740 82 41