Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus har köpt in ett sjuttiotal högklassiga konstverk med motiv från bilderbokskonsten. Barn och unga som vårdas på sjukhuset kan låna tavlorna till sitt vårdrum. Du som är journalist är välkommen på vernissage den 26 november.

I fjol belönades biblioteket på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus med Ilon Wiklands stipendium. Pengarna har nu använts till att bygga upp Ilon Wiklands Artotek – en unik samling bilderbokskonst med verk av bland andra Jakob Wegelius, Eva Lindström, Joanna Hellgren, Pija Lindenbaum, Anders Holmer, Olof och Lena Landström, Sara Lundberg och Peter Bergting.

Det sjuttiotal verk som ingår i samlingen kommer att finnas för utlån till barn som vårdas på sjukhuset. Biblioteket arbetar sedan tidigare med aktiviteten Läsklubb, där barn och ungdomar som inte kan lämna sina vårdrum erbjuds högläsning. Nu utvecklas konceptet så att dessa barn också kan låna tavlor med bilder ur böckerna.

– Det är roligt att arbetsmetoden Läsklubb på detta sätt växer och får nya former. I barnens vårdrum kan en bild på väggen påminna om läsningen som vi håller på med i vår klubb. Tavlan kan ge en slags närvaro eller bara vara något fint eller något spännande. Bilderboksvärlden är en guldgruva och det känns helt rätt att lyfta fram den och ge den stor plats, säger Karin Graube, bibliotekarie på Lekterapi och bibliotek, Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus.

Tid och plats för vernissage:
26/11 kl. 14-15.30 på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus, Göteborg
Anmäl gärna ert deltagande till karin.graube@vgregion.se.

Fakta: Ilon Wiklands stipendium
Ilon Wiklands stiftelse för barnkultur grundades av illustratören Ilon Wikland 2017. Stiftelsen delar årligen ut stipendier till personer eller organisationer som genom sitt arbete främjar barns kreativa utveckling.

 

Om du har frågor eller vill ha mer information hör av dig till sjukhusets presstjänst på 031-342 96 00 eller massmedia.su@vgregion.se

Med Sahlgrenska Universitetssjukhuset har västsvenskarna nära till vår avancerade sjukvård som även efterfrågas nationellt och internationellt. Här bedriver vi världsledande forskning mitt i en internationell och attraktiv lifesciencemiljö. Tillsammans skapar vi hälsa för dig som patient, idag och imorgon.
Kontakt


Sahlgrenska Universitetssjukhusets presstjänst

massmedia.su@vgregion.se

031-342 96 00

Anne-Charlotte Horgby

Kommunikationschef

anne-charlotte.horgby@vgregion.se

031-3421000

Anders Goliger

Kommunikationsdirektör

anders.goliger@vgregion.se

031-3421000