Med start i dag måndag den 13 januari och tolv veckor framåt kommer alla kommuner i Kalmar län att tillsammans genomföra en regional kampanj kring värdet av vatten. Kampanjen går under namnet Vattentankar där vi lyfter fram frågor och tankar om vatten, visar hur vi arbetar med att hantera vatten samt berättar om forskning och studier kring vatten.

-          Är det något vi lärt oss i den här regionen så är det vattnets betydelse. Att säkra god tillgång till vatten är avgörande, inte bara för att klara ett grunduppdrag till våra invånare. Det handlar också om att säkra våra näringar i form av livsmedelsproduktion och besöksnäring. Det är mångt och mycket vår regions basnäringar, säger Johan Persson (S), Kommunstyrelsens ordförande i Kalmar och ordförande för Svenskt Vatten.  

Varje enskild kommun i länet äger en vecka var i kampanjen då de styr över innehållet. Ägandeskapet överförs från kommun till kommun med en budkavle i form av en glasflaska. Glasflaskan är designad av glaskonstnär Robert Oldergaard på Öland av återvunnet glas. Varje värdkommun häller i en deciliter av sitt vatten i flaskan innan den förs vidare. När kampanjen tillsammans med budkaveln gått hela länet runt och flaskan är full av samlat vatten från länets alla kommuner, överlämnas denna till nationella vattenstämman som i år kommer att hållas i Kalmar.

-          Det är naturligtvis väldigt roligt att få välkomna hela Vatten-Sverige till Kalmar i maj. Det kommer vara späckade dagar med väldigt mycket ny kunskap och erfarenhetsutbyte, säger Johan Persson (S), Kommunstyrelsens ordförande i Kalmar och ordförande för Svenskt Vatten.

För mer information, kontakta: Johan Persson (S) Kommunstyrelsens ordförande och ordförande Svenskt Vatten, telefonnummer 070-374 43 03, mail johan.persson@kalmar.se

Anders Saur, verksamhetsutvecklare, telefonnummer 0480-45 00 10, mail: anders.saur@kalmar.se

 

Deltagare i projektet:

Region Kalmar län

Borgholms kommun

Emmaboda kommun

Hultsfreds kommun

Högsby kommun

Kalmar kommun

Mönsterås kommun

Mörbylånga kommun

Nybro kommun

Oskarshamns kommun

Torsås kommun

Vimmerby kommun

Västerviks kommun


Kalmar är en av Sveriges mest historiskt intressanta städer belägen i en region som har framtiden för sig. Vi är en av landets yngsta universitetsstäder och rankas år efter år i den absoluta Sverigetoppen när Reseguiden listar årets sommarstäder. Vill man se världen finns regionens flygplats här med flera dagliga avgångar till Stockholm och en omfattande chartertrafik. Vi har direkttåg till Malmö/Köpenhamn och Göteborg samt många avgångar också mot Stockholm. På sommaren passerar alla som ska till och från Öland vår vackra stad. 

Med havet integrerat i staden, stora spännande byggprojekt, stränder mitt i centrum, flera stora idrottsevenemang och en fantastisk landsbygd vill över 90 procent av kommunens 68 500 invånare rekommendera vänner och bekanta att flytta hit. Välkommen du också!

 


 


Kontakt


Christina Bringfors-Dahlgren

Kommunikationschef

christina.bringfors-dahlgren@kalmar.se

0480-45 00 00

0480-45 00 36

072-740 82 41