Familjen står i centrum på årets upplaga av Stockholm Pride. Eskilstuna kommun bildar i år familj med Landstinget Sörmland och Eskilstuna Marknadsföring i ett gemensamt tält i prideparken där det varje dag sker olika aktiviteter.

- Landstinget Sörmland ska alltid verka för öppenhet för alla typer av familjer och HBT-kompetens ska finnas tillgänglig inom alla våra verksamheter. Att delta i Stockholm Pride är en tydlig signal om att landstingets arbete inom HBT-området är ambitiöst och djuplodande, säger Christina Södling (S), ordförande i Nämnden för Habilitering och Utbildning.

Den 31 juli-3 augusti deltar Eskilstuna kommun, Landstinget Sörmland och Eskilstuna Marknadsföring återigen på Stockholm Pride. I det gemensamma tältet, Olika men lika, bjuds besökarna på samtal, diskussioner, tävlingar och lekar.

Eskilstuna kommun och Landstinget Sörmland har sedan ett antal år en tydlig HBT-profilering med satsningar på bland annat HBT-certifiering inom en rad verksamheter som familjecentraler, ungdomsmottagningar och vårdcentraler.

– Att Eskilstuna årligen medverkar i Stockholm Pride, som enda kommun i landet, visar på vårt engagemang inom området. Medverkan är en del av vårt arbete för mänskliga rättigheter, att samla inspiration för att säkerställa att vi ger service och utför tjänster på lika villkor, säger Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Årets tema på Stockholm Pride är familj och ett visst extra fokus kommer i tältet ägnas åt äldre HBT-personer. Syftet är att skapa dialog med besökarna kring vad som kan göras för att utveckla kommunens och landstingets service för äldre ur ett HBT-perspektiv.

– Idag tas många initiativ för att förebygga och motverka diskriminering av HBT-personer inom arbetslivet och inom skolans värld. Men i debatten kring vård och service till äldre är det betydligt tystare. Därför vill vi få igång en dialog kring vad som kan göras för att utveckla Eskilstuna som en ännu bättre stad att leva och åldras i, berättar Joel Hamberg (V), politiskt ansvarig för mångfaldsfrågor i Eskilstuna kommun, som själv deltar i Stockholm.

Under Pridedagarna får de sörmländska deltagarna möjlighet att både sprida goda exempel och hämta inspiration från andra organisationer och verksamheter att ta med till arbetet på hemmaplan. I tältet händer det varje dag olika saker. Det blir en mix av vårdpersonal från SESAM-mottagningar och Vårdcentralen City som berättar om HBT-arbete, musik av Kristian Kasperssen som gjorde årets Springpridelåt, standup av Moa Svan, känd från både radio och tv, och ett samtal med Susanne Hedlund kring Jonas Gardells romaner Torka aldrig tårar utan handskar.

Inviger tältet och veckan gör Christina Södling (S), ordförande i Nämnden för Habilitering och Utbildning och kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S).

Fakta:
Stockholm Prides utställningsdel, Pride Park, arrangeras den 30 juli-3 augusti på Östermalms IP i Stockholm. Mer information och program för hela festivalen finns på www.stockholmpride.org

För mer information kontakta:Tryggve Lundh, utvecklingsdirektör, Eskilstuna kommun 070-340 24 07

Christina Södling (S), ordförande i Nämnden för Habilitering och Utbildning, 0722-13 53 00
Kontakt


Eva Norberg

kommunikationsdirektör

eva.norberg@eskilstuna.se

016-710 16 92

070-089 37 38