Den 21 augusti ska priset för årets största miljöförvillare delas ut. Greenwashpriset delas ut till det företag, organisation eller makthavare som varit bäst på att med hjälp av vilseledande miljöbudskap skapa sig en överdrivet grön image. På Jordens Vänners hemsida har omröstningen varit öppen sedan början av maj, och i skrivande stund har över 3000 röster kommit in. De nominerade i år har varit Centerpartiets styrelse, Växjö kommun och initiativet Svenska Skogen.

Prisutdelningen sker i ABF-huset i Stockholm tisdagen den 21 augusti kl. 18.00-20.00. Alla de nominerade är inbjudna att delta på ceremonin och kommentera sin nominering. Över 3000 röster har kommit in, och debatten har gått het på sociala medier.

- Vi hoppas att priset ska leda till en diskussion om ansvaret av att kommunicera budskap på rätt sätt. Klimatet är en fråga som engagerar, särskilt nu efter den ovanligt varma sommaren, säger Jordens Vänners ordförande Mikael Sundström.

I samband med prisutdelningen hålls även ett samtal om greenwash och klimatkommunikation i stort tillsammans med Frida Berry Eklund, PR-konsult på Westander Klimat & Energi och även talesperson för Föräldravrålet

Här är länk till evenemanget: https://www.facebook.com/events/2105828072972138/

Svenska Greenwashpriset har delats ut sedan 2010 och har under åren väckt starka känslor och stort engagemang. Priset har tidigare gått till bland annat Stora Enso, Miljöpartiets partistyrelse och Svenskt flyg.

- Vi lanserar Svenska Greenwashpriset årligen för att belysa aktuella vilseledande miljöbudskap och uppmärksamma allmänheten på hur verkligheten och budskapen skiljer sig mot varandra. Man skulle kunna säga att vi lyfter fake news inom miljö- och klimatområdet säger Mikael.

För ytterligare frågor, kontakta Sofia Hedström, enhetschef Kampanj och påverkan, Jordens Vänner på 072- 723 80 42 eller sofia.hedstrom@jordensvanner.se


Jordens Vänner är en partipolitiskt och religiöst obunden icke vinstdrivande organisation som arbetar för miljö och solidaritet. Organisationen verkar för en rättvis fördelning av jordens resurser, för fred samt ett ekologiskt hållbart och mänskligt samhälle där djur omfattas av hänsyn, medkänsla och respekt. Vi värnar om demokrati, folkrörelsesamarbete, jämlikhet mellan könen och kulturell mångfald.


Kontakt