I samband med firandet av Veterandagen under onsdagen fick professor Martin Neovius ta emot Sveriges Veteranförbunds finaste utmärkelse: Årets veteran. Professor Neovius tilldelas utmärkelsen för att hans innovativa studier inom psykisk ohälsa, fysisk ohälsa och socialt utfall, som visar att veteraner som grupp är en tillgång för samhället.

Årets veteran är Sveriges Veteranförbunds finaste utmärkelse och under onsdagseftermiddagen fick professor Martin Neovius ta emot 2019 års pris. Utmärkelsen delades ut vid Veterandagsfirandet på Norra Djurgården i Stockholm.

Innovativa studier påvisar veteranerna som en tillgång för samhället 
Sedan 2013 har Martin Neovius och hans medarbetare på uppdrag av Försvarsmakten bedrivit registerforskning inom psykisk ohälsa, fysisk ohälsa och socialt utfall. Resultaten av studierna är mycket intressanta då de visar attveteraner som grupp inte är mer utsatta än övriga jämförbara individer. Tvärtom utmärker sig veteranerna positivt. Alla genomförda studier återfinns på www.auxmilitary.se

Professor Neovius får utmärkelsen Årets Veteran med motiveringen: 

Professor Neovius har med sina innovativa studier inom psykisk ohälsa, fysisk ohälsa och socialt utfall vetenskapligt belagt att veteraner som grupp inte är mer utsatta än övriga jämförbara individer, tvärtom utmärker sig veteranerna positivt. Resultatet av genomförda studier som omfattar samtliga svenskar som mönstrat och varit på militär utlandstjänstgöring från 1990 och framåt påvisar att veteranerna, som grupp, är en tillgång för samhället och ger oss fakta att bemöta påståenden att veteraner skulle vara en utsatt grupp i dessa avseenden. Kort sagt kan vi veteraner, tack vare professor Neouvius, har all anledning att vara ”Stolt veteran”. 

 

 


Sveriges Veteranförbund finns till för alla svenska veteraner. En veteran är en person som internationellt deltagit i fredsfrämjande eller humanitära insatser. Det kan vara en brandman som hjälpt till utomlands vid en jordbävningskatastrof, en polis som arbetat utomlands för Rikspolisstyrelsen eller en soldat som gjort FN-tjänst. Den gemensamma nämnaren är att de har ställt upp när världssamfundet kallat till insatser för fred i världen.

H.K.H. Prins Carl Philip är höge beskyddare av Sveriges Veteranförbund. 
Kontakt


Martin Ruist

Presskontakt

martin.ruist@fourpr.se

073-9321262

MariAnne Boström

Generalsekreterare

marianne@sverigesveteranforbund.se

070-879 90 84