Den sista dansbjörnen i Nepal har fått tillbringa fyra hemska månader i en undermålig djurpark i Nepal. Nu kommer den äntligen att släppas fri och transporteras till ett reservat i Indien som specialiserat sig på läppbjörnar.

I slutet av förra året räddades två björnar under dramatiska former från ett liv som dansbjörnar i Nepal. De räddades av Jane Goodall Institute of Nepal, World Animal Protection och nepalesisk polis. Björnarna placerades tillfälligt i Parsas nationalpark och skulle flyttas till ett reservatet i Indien. I stället flördes de i hemlighet till en undermålig djurpark i Katmandu som kritiserats för fruktansvärda förhållanden. De räddade björnarna, Rangila och Sridevi, var Nepals sista dansbjörnar. Tragiskt nog dog en av björnarna i djurparken. 

Beslutet som fattats idag av Nepals regering kommer efter månader av arbete bakom kulisserna för att sätta press på regeringen.

Dr Neil D’Cruze, expert på vilda djur på World Animal Protection, säger:

“Detta är fantastiska nyheter. Efter månader av oförtröttligt arbete kommer Rangila slutligen att flyttas till ett specialistreservat i Indien, där han kan få rätt omvårdnad och rehabilitering. Resan dit har varit lång och fruktansvärd. Förlusten av en av de räddade björnarna, Sredevi, var ödesdiger för alla som var inblandade i hennes räddning. Den hemliga flytten till en djurpark som inte kunde se efter björnarna ordentligt var en riktig blåsning.  Det är en enorm lättnad att Rangila nu får det liv han förtjänar, utan människor som vill göra honom illa och med all omvårdnad han behöver.”

Manoj Gautam på Jane Goodall Institute of Nepal säger: 

“Efter en sådan exceptionell och dramatisk räddning krossades mitt hjärta av att förloppet tog en sådan vändning. Det har varit en plågsamt långsam process att få Rangila fri men vi kan inte vara gladare nu när vi får detta positiva resultat från Nepals regering. Vi hoppas att Rangila får leva resten av sitt liv i fred.”

Det finns många obesvarade frågor om varför björnarna flyttades till djurparken utan att rådfråga eller informera World Animal Protection eller Jane Goodall Institute Nepal. Nu vill vi se en omedelbar hantering av ärendet så att Rangila får en trygg transport till reservatet.

Bilder och film finns här.

 Vi är en av världens största djurskyddsorganisationer och arbetar målinriktat för att stoppa djurplågeri i hela världen. Vi har samarbete med organisationer, företag och enskilda runt hela världen och är rådgivare åt FN, EU, regeringar och myndigheter. Vi är insatta i djurskyddsfrågor, såväl i Sverige som globalt. Våra arbetsområden är djur i samhällen, främst hemlösa hundar och arbetsdjur, lantbruksdjur, katastrofdrabbade djur och vilda djur.


Kontakt


Lise-Lott Alsenius

Presskontakt

lise-lottalsenius@worldanimalprotection.se

08-617 79 72

070-397 21 33

Roger Pettersson

Generalsekreterare

rogerpettersson@worldanimalprotection.se

070-217 21 33

Julia Engqvist

Kampanjansvarig

Juliaengqvist@worldanimalprotection.se

08-6177970

08-6177975

706142133