Vad sägs om rapsbiff istället för quornbitar eller sojafärs? På torsdag berättar forskaren Karolina Östbring på Göteborgs naturhistoriska museum om möjligheten att använda svensk raps som ett alternativ till dagens sojabaserade vegetariska produkter. 

– Med tanke på klimatförändringarna tycker jag att det är viktigt att vara varsam med jordens resurser och att minimera svinnet i jordbruket, säger hon.                         

Världens befolkning växer och det är inte hållbart att fortsätta äta så mycket kött som vi gör idag. I media pratas det om ett proteinskifte: att en del av det animaliska proteinet måste bytas ut mot vegetabiliskt för att minska utsläpp av växthusgaser associerade till animaliskt protein. Protein från soja dominerar det vegetabiliska sortimentet i butiker men vi i Sverige har en helt egen outnyttjad proteinkälla - rapsprotein.Raps istället för kött eller sojaVid pressning av rapsolja produceras en proteinrik restprodukt som går till djurfoder.

Rapsprotein håller mycket hög proteinkvalitet, fullt jämförbar med soja. En forskargrupp vid Lunds universitet, där Karolina Östbring ingår, har utvecklat en metod för att ta tillvara det här proteinet. Kan rapsprotein bli en ny svenskproducerad råvara som kan ta upp konkurrensen med soja i butikshyllorna? Vad är utmaningarna på vägen dit? 

– Jag kommer att prata om klimathotet och att animaliskt protein orsakar stora koldioxidutsläpp. I takt med att jordens befolkning ökar och vi samtidigt har en global uppvärmning behövs verkligen någonting göras. Ett litet steg kan vara att fler människor börjar äta vegetabiliskt protein. Sedan tänkte jag prata om vilken möjlighet rapsprotein är - både näringsmässigt och miljömässigt. Det är ju en råvara som redan finns, proteinet håller jättehög kvalitet och ändå säljs det som djurfoder eller går till biogas, säger Karolina Östbring.Hur går forskningen? – Det går bra! Vi har lyckats ta fram en process där vi isolerar protein från rapsfrökaka.

Den här processen har vi också lyckats skala upp till industriell skala vilket är en förutsättning för att en produkt ska kunna levereras till handeln. Just nu arbetar vi med att skapa en produkt med tuggmotstånd. I mitten på november ska vi åka till Tyskland och för första gången försöka göra rapsfärs.Vad hade varit den största vinsten med att kunna använda rapsprotein? – Rapsprotein är ett protein som redan finns. Om vi kan äta det istället för att odla upp nya grödor skulle det betyda en hel del i utsläpp av växthusgaser och användning av jordbrukskemikalier.Vägen till butiksdiskenKarolina Östbring kommer också att förklara varför det inte finns några rapsproteinprodukter på marknaden – än – och vad som är utmaningarna för att ta rapsproteinet hela vägen till konsumenterna.

– Rapsfrökakan, alltså proteindelen, har använts till djurfoder länge. Fram tills nu har det inte funnits några bra och/eller billiga tekniker för att ta bort ohälsosamma ämnen som finns i rapsfrökakan, säger hon.Alla ska kunna förståFöredraget på torsdag är tänkt att vara tillgängligt och intressant även för den som saknar detaljkunskap om ämnet.– Jag gör en populärvetenskaplig presentation som är tänkt att alla, oavsett bakgrundskunskaper, ska kunna förstå, säger Karolina Östbring.Tid och platsFöreläsningssalen på Göteborgs naturhistoriska museum, torsdag 19 oktober, klockan 18:00 - 19:00.Ingen avgift utöver museientré. Ingen förbokning, först till kvarn. KontaktCharlotte Oskar

Charlotte Oskarsson 
Redaktör, Göteborgs naturhistoriska museum 
Mobil: 073-3977760 
E-post: charlotte.oskarsson@vgregion.se

Västarvet är en regional resurs i Västra Götaland. Vi gör natur- och kulturarvet levande och tillgängligt. Genom kunskap, utveckling och samverkan bidrar vi till ett hållbart samhälle. Västarvet är en del av Västra Götalandsregionen.


Bifogade filer

 Karolina Östbring
Kontakt


Ida Northfell

Kommunikationschef

ida.northfell@vgregion.se

070-842 15 38

Anna Härdig

Kommunikatör

anna.hardig@vgregion.se

072-213 03 69

Zara Tellander

Kommunikatör

zara.tellander@vgregion.se

070-021 18 23

Marina Andersson

Kommunikatör

marina.ev.andersson@vgregion

070-085 29 00

Malin Strandlund

Kommunikatör

malin.strandlund@vgregion.se

072-175 53 35

Camilla Lindberg

Kommunikatör

camilla.p.lindberg@vgregion.se

072 038 74 45