Quiz, provsmakning, filmvisningar och mycket mer. Välkommen på lördag 13 maj till en lika spännande som upplysande dag på Göteborgs naturhistoriska musem med fokus på rättvis handel och klimat.

På lördag 13 maj firar vi World Fair Trade Day – den internationella dagen för rättvis handel på Göteborgs naturhistoriska museum. Under dagen kan du fika rättvist, gå på filmvisningar, provsmaka och hänga med Fairtrade-bananerna på tipsrunda. Temat för dagen är rättvis handel och klimat!  

Aktiviteter som pågår under hela tiden kl. 12.00-15.00:

Rättvis handel-quiz för hela familjen! 
Vad är skillnaden mellan en rättvis banan och en vanlig banan? Häng med Fairtrade-bananerna på en tipsrunda och testa dina kunskaper om rättvis handel. Drop in.

Fika rättvist i museikaféet! 
Hela världen fikar, fikar du? Gör skillnad och var med på världens största 
Fairtradefika – World Fairtrade Challenge. Vi bjuder på kaffet kl. 12.00-15.00! 

Provsmakning av Divine-choklad  
Passa på att smaka världens schystaste och godaste choklad. The House of Fair Trade bjuder Divine-choklad.

Västra Götalandsregionen - en Fairtrade region 
Sedan december 2016 är Västra Götalandsregionen en diplomerad Fairtrade region. Vi finns på plats för att berätta om vad detta innebär och om det pågående arbetet. 

Övriga programpunkter:

Kl. 12.00-12.45: Fair Trade och miljötänkande - samma sak? 
Jesper Jones från The House of Fair Trade berättar utifrån flera exempel om skillnaden och samhörigheten mellan Fair Trade och eko.    

Kl. 13.00-13.45: Monkey Business – kortfilm från Fair Trade Produktion om miljövänliga 
leksaker med eftersnack om rättvis handel och klimat tillsammans med Pernilla Stamm’ler Jaliff från Fair Trade Återförsäljarna. 
 

Kl. 14.00-14.45: Kortfilmsmaraton om rättvis handel och klimatförändringen
Hur hänger schysta arbetsvillkor och fattigdomsbekämpning ihop med klimatförändringen? Se kortfilmer från de delar av världen där klimatförändringen märks tydligt redan idag och lär dig mer om hur rättvis handel kan vara en metod för att hantera klimatfrågan.  

Vad är rättvis handel?  

Har du någon gång funderat över vem som sytt dina kläder, garvat dina skor eller odlat kaffebönorna till kaffet du dricker? Det gör vi hela tiden inom rättvis handel.  

Inom rättvis handel får de som producerat varorna vi köper skäligt betalt samt långsiktiga och förbättrade handels- och arbetsvillkor. För många innebär det en väg ut ur fattigdom för sig och sin familj. 

World Fair Trade Organization (WFTO) är den globala organisationen som samlar producenter, importörer och butiker som alla arbetar efter de 10 principerna för Fair Trade. WFTO har grundat World Fair Trade Day – den internationella dagen för rättvis handel - som firas världen över av konsumenter, designers, organisationer, importörer, butiker och producenter.   

Var med och fira du också!  

Samarrangemang med Organisationen Fair Trade Återförsäljarna, Fairtrade City Göteborg, House of Fair Trade, lokala Fairtrade-ambassadörer och Västra Götalandsregionen.

Läs mer: http://www.gnm.se/worldfairtradeday

Klicka här för event på Facebook.

Marie Johansson
Programansvarig
Göteborgs Naturhistoriska Museum/Västarvet
Tfn: 0700-82 50 42
E-post: marie.eva.johansson@vgregion.se
www.gnm.se

Västarvet är en regional resurs i Västra Götaland. Vi gör natur- och kulturarvet levande och tillgängligt. Genom kunskap, utveckling och samverkan bidrar vi till ett hållbart samhälle. Västarvet är en del av Västra Götalandsregionen.

Kontakt


Ida Northfell

Kommunikationschef

ida.northfell@vgregion.se

070-842 15 38

Anna Härdig

Kommunikatör

anna.hardig@vgregion.se

072-213 03 69

Zara Tellander

Kommunikatör

zara.tellander@vgregion.se

070-021 18 23

Marina Andersson

Kommunikatör

marina.ev.andersson@vgregion

070-085 29 00

Malin Strandlund

Kommunikatör

malin.strandlund@vgregion.se

072-175 53 35

Camilla Lindberg

Kommunikatör

camilla.p.lindberg@vgregion.se

072 038 74 45