Fotograf/Källa: Stefan Nilsson

I vårbudgeten föreslår regeringen att 150 miljoner kronor extra ska fördelas till den statliga assistansersättningen. Alldeles för lite, konstaterar RBU, Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar.

 – Sedan Försäkringskassan fick order om att bryta utvecklingen av antalet timmar i assistansen har myndigheten sparat minst sju miljarder kronor och ungefär 1 700 färre har statlig personlig assistans idag jämfört med för några år sedan. Då är 150 miljoner i extra tillskott på tok för lite, säger Maria Persdotter, förbundsordförande i RBU.

– Det är som om någon skulle ta ifrån dig en hel veckas förbrukning av mat och ge dig ett russin tillbaka.

– 150 miljoner kommer inte att lösa krisen för alla de barn och vuxna som förlorat sin statliga assistansersättning, eller som sökt men fått avslag, säger Maria Persdotter. Naturligtvis är 150 miljoner bättre än ingenting, men löser inte den katastrof som många människor med funktionsnedsättning befinner sig i, anser RBU.

Ladda ned regeringens vårändringsbudget som PDFRiksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar, RBU företräder familjer som har barn och unga med olika typer av rörelsehinder, bland annat cerebral pares (cp), ryggmärgsbråck, och muskelsjukdomar. RBU arbetar för att förändra attityderna i samhället och skapa bättre förutsättningar för barn med funktionsnedsättning.


Kontakt


Maria Persdotter

Förbundsordförande

maria.persdotter@rbu.se

072-250 88 31