På bara två veckor blev vår inspirationsdag fullspikad, med lika många på kö. - "Intresset är enorm, mycket större än vi vågat hoppas på" säger Tomas Rydsmo, rektor på Dalslands folkhögskola. 

Trots en avfolkning av landsbygden, som man ofta hör om, finns en annan motsatt trend med omställare och utflyttare som växer sig starkare. Men hur gör man en sådan livsresa egentligen? Den 16 februari arrangerar Dalslands Folkhögskola en inspirationsdag med 3 familjer som berättar om sin livsresa från storstadsliv till Det goda livet på landsbygden - och eventet blev fullbokat på bara två veckor.

Tre utflyttar-berättelser: ”Enklare men rikare liv”

Söndagen den 16 februari på Garveriet i Floda hålls en halvdag med inspirationsföredrag, panelsamtal och mingel med andra potentiella utflyttare. För första gången berättas tre faktiska livsresor från storstadsliv till ett enklare liv på landet, bortanför det hamsterhjul som ofta kännetecknar storstadslivet. Ett enklare liv som också ofta upplevs som rikare i form livskvalitet. Men hur överlever man och försörjer sig i områden som annars avfolkas? 

- "Vi ser ett stort intresse i regionen och runtom i landet att göra livsresan till ”Det goda livet” på landet. Kanske vill man förverkliga en dröm om att göra något annat eller bara byta till ett mer hållbart liv för sig själv och planeten? Den 16 februari kommer det berättas tre osminkade livshistorierna om en faktiskt omställningen från stad till ett mer hållbart liv på landsbygden. Hur gick man praktiskt tillväga och vilka utmaningar kan man träffa på? Intresset har varit enormt för eventet och det blev fullbokat efter knappt 2 veckor så i veckan öppnade vi upp för ytterligare några platser", säger Tomas Rydsmo, rektor på Dalslands Folkhögskola som ligger bakom eventet.

Vi får höra historien om Anders och Maria som bytt lägenhetslivet i Göteborg mot att hyra ett eget gårdshus med odlingsmark och verksamhetslokal - med samma hyra som deras trea kostade i stan. Vi får höra om David och Marie som gjort resan från ”Gucci till Fårfarm”, sålde sin exklusiva klädbutik i stan och nu livnär sig på ekoturism och andelsjordbruk på fårgården. Den tredje livsresan är från David Ekelund som flyttade med familj på 4 personer från Göteborg och numera är bruksorts-bo i Fengerfors och jobbar som lärare när han inte är trädgårdsmästare & tillsammans-odlare.

- "Många tror att det är försent att ändra bana efter en viss ålder, och speciellt om man saknar utbildning - vi startade lantbruk och ekoturism helt utan bakgrund i ämnet och lärde oss på resan. Om viljan finns kan du göra precis vad som helst", säger David och Marie Naraine, en av utflyttarna som berättar om sin livsresa den 16 februari.

Det goda livet - ny 1-årig kurs på Dalslands folkhögskola

Trenden med utflyttade från staden till landsbygden är i mångt och mycket en gräsrotsrörelse och nu satsar Dalslands folkhögskola på en ettårig kurs vid namn Det Goda Livet – för en hållbar framtid. Den riktar sig till just dem som vill göra livsresan från stad till landsbygd och göra omställningen till ett enklare mer hållbart liv med koppling till naturen. Som en del av kursen får man lära sig att renovera gamla hus, odla sin egen mat och föda upp djur.

- "Vi gör satsningen på den här kursen för att möte ett behov i samhället och samtidigt bidra till utvecklingen av landsbygden. Även Dalslands kommuner är med och ställer upp kring kartläggning av ödehus och gårdar dit man skulle kunna flytta", säger Tomas Rysdmo.

Inspirationsföredrag och panelsamtal - 16 Feb

Tre inspiratörer berättar om sina livsresor från staden till det goda livet på landet och därefter blir det panelsamtal och information om kursen. Eventet äger rum på Garveriet i Floda, och det bjuds på vegetarisk lunch för de som deltar. Eventet är fullbokat, men det finns möjlighet att sätta upp sig på väntelista och vi kommer att sända live från skolans Facebook-sida facebook.com/dalslandsfolkhogskola

När? Söndag 16 februari 2020, kl.12-17
Var? Garveriet i Floda, Garverivägen 9, 448 31 Lerum 

Charlotte Day
Biträdande rektor
Dalslands folkhögskola
tel: 0705-261466
e-post: eva.day@vgregion.se

Västra Götalandsregionen, som är Sveriges största folkhögskolehuvudman, förvaltar sex folkhögskolor, Billströmska, Dalsland, Fristad, Grebbestad, Göteborg och Vara. Vi bedriver utbildning och folkbildning genom att deltagare kan läsa allmän kurs för att få behörigheter till högre studier eller profilkurs där de kan fördjupa sig i ett specialområde. På flertalet av våra skolor driver vi också olika projekt för bland annat människor som står utanför arbetsmarknaden.

Vi vill skapa möjligheter för individen, och för samhället, genom att arbeta för trygghet, delaktighet och framtidstro. Många säger att deras år på folkhögskolan var deras bästa år i livet. Folkhögskolorna gör skillnad och gör så att människor hittar sin framtid.
Kontakt


Anders Ahlström

Förvaltningschef

anders.ahlstrom@vgregion.se

076-775 48 40