Ekohjältar från offentliga kök samlades den 14 november på Nordic Organic Food Fair i Malmö för Lilla Ekomatsligans diplomering. By ansvarsområde från Lund sopade hem förstaplatsen med 99 % ekologiska inköp. På 2:a plats kom Stora Hammars skola i Vellinge med 96 %. I årets Lilla Ekomatsliga deltog närmare 200 offentliga kök.

Närmare 50 förväntansfulla kockar och köksansvariga, från; Lund, Malmö, Vellinge, Svedala och Flen, samlades den 14 november för att diplomeras under Ekomatcentrums årliga event Lilla Ekomatsligan. Ekomatcentrum och Annika Unt delade ut diplom till de offentliga köken för deras fantastiska ekoinsatser. Premieringen genomfördes på den nordiska ekomässan NOFF (Nordic Organic Food Fair) i Malmö.

By Ansvarsområde i Lund vann Lilla Ekomatsligan med 99 % ekologiska inköp. Tätt efter kom Stora Hammars skola från Vellinge med 96 %. På delad tredjeplats kom Arken och Ladugårdsmarkens förskolor från Lund samt Augustenborg och Sjöhästens förskolor från Malmö. Alla fyra hade 95 % ekologiska livsmedelsinköp. Bland de tio bästa i Lilla Ekomatsligans ranking fanns offentliga kök från Skåne, Nacka, Gävle och Göteborg.  

Granbackens förskola från Malmö, vann årets Svekomatpris med hela 66 % svekologiska inköp under 2018. Ebba-Maria Olson, Mossagården, delade ut priset som instiftats av Ekologiska lantbrukarna. Utöver diplomet består priset av ett studiebesök för barnen på Mossagården under 2020.

Raketen gick till Heleneholms förskola i Malmö som ökat sina ekologiska inköp med 40 %, från 55 % till 77 % under 2018. 

Årets Ekobrödspris gick till Bäckagårdskolan i Malmö för största andel ekologiskt bröd.

KRAVs utmärkelse delades ut av Eva-Lena Rådberg och gick till Herretorpsskolan i Vellinge.

Sponsrade med produkter på evenemanget gjorde; Lantmännen, Fazer bröd, Säljpartner, Polarbröd, Smakis, A:rlig och Mossagården,

 

Ekomatcentrum

Ekomatcentrum – Informationscentrum för ekologiska produkter är en ideell förening vars huvudsakliga syfte är att öka intresset för ekologisk och klimatsmart mat i livsmedelskedjans alla led. Genom samverkan, information och utveckling strävar Ekomatcentrum mot målet ”En hållbar produktion och konsumtion av livsmedel i alla led”.



Kontakt


Eva Fröman

Verksamhetsledare

eva@ekomatcentrum.se

070-779 59 90

Mimi Dekker

Presskontakt

mimi@ekomatcentrum.se

076-277 00 30