Förra helgen hölls tävlingen Noomaraton i hela landet. I Västra Götaland slogs det rekord i antalet anmälda lag som ville vara med i årets roligaste utmaning om att, under ett dygn, göra en kortfilm utifrån vissa specifika nyckelord.

Det är mitt andra år med Noomaraton och det är så himla kul att se hur fler och fler får upp ögonen för tävlingen. I år hade vi 14 fler lag gentemot förra och Västra Götaland var regionen med flest tävlande i hela Sverige. Lite mallig blir en ju över hur många kreativa filmskapare vi har, säger Noomaratons koordinator Amelia Brorson.

Av 38 anmälda lag gick 19 av dem i mål, med filmer gjorda utifrån vissa förutbestämda kriterier. Noomaratons 20:e upplaga hade temat Sorglöshet. I enlighet med kriterierna var de även tvungna att ha med följande platser och föremål: Vid en kiosk, i ett kök, på en grusväg, fotboll, hårborste och en högersko. Filmer med titlar som För Nöjd, Sidospår och Monarki Sorgenfri ramlade in under natten och ända fram till deadline som var på söndag morgon klockan 9.00.

Göteborgslaget Finemangfilm är rutinerade Noomaraton:are:

Det var som vanligt fantastiskt kul att vara med! Allt flöt på ovanligt bra fram till gryningen då vi plötsligt insåg att vi hade väldigt ont om tid och väldigt mycket kvar att redigera. I slutändan blev vi tvungna att kasta in allt vi hade kvar och snabba upp hastigheten så att allt skulle komma med. Vi fick iväg ett mejl med filmen en minut i nio. Inte den film vi är mest nöjda över, men en väldigt dramatisk och lärorik erfarenhet, säger Jonas von Essen som ledde laget.

Nu väntas regionfinalen på onsdag den 11 september med start kl 18.00, i Film i Väst ”Showroom” på Kungsgatan 7 i Göteborg. Dit är vem som helst välkommen att titta på alla bidrag. Två lag kommer att väljas ut av en jury bestående av Kine Boman och Niclas Ekström. Västra Götalands 2 vinnarlag får sedan åka till Stockholm och tävla i riksfinalen den 5 oktober, då de möter vinnarna från de övriga regionerna som arrangerar Noomaraton.

Vill ni få kontakt med lag som tävlat under helgen eller ha mer information om visning, jury eller riksfinalen kan ni kontakta koordinator Amelia Brorson. Se även vår hemsida: www.kulturivast.se/film/noomaraton eller www.noomaraton.se

Alla bidrag som visas på onsdag den 11 september:

En man sparkar fotboll – Du kommer aldrig tro vad som händer sen (Lost Pictures)
Notis (Ruben & Fille)
Dejten (De moraliska segrarna)
Skon (Tordyvel)
Inga Bekymmer (Ormi Production)
Inte långt ifrån sanningen (MerelyTwoProductions)
Flaskan (Isac & Kevin)
Att fortsätta le (ELD)
Ingen titel (Young Cams)
Sidospår (Rum 44)
Soltråd (NAJT)
Farewell Denmark (Team Viggos)
Konferensen (Tri C Productions)
Life goes on lixom (Felurfilms)
Monarki Sorgenfri (Finemangfilm)
För Nöjd (Adelin Film)
Orka bry sig (Kuzze)
Sorglöshetens två ansikten (Team-X-Treme)
Den sorglöse (Filmfabriken Göteborg)

Amelia Brorson, koordinator för Noomaraton, Kultur i Väst
e-post: amelia.brorson@kulturivast.se
mobil: 0700-82 49 37

Kultur i Väst

Kultur i Väst är en förvaltning inom Västra Götalandsregionen. Vi arbetar för ett brett och inkluderande kulturliv som når och angår invånarna i Västra Götaland. Grunden i vårt arbete är att stärka kulturen och dess roll i samhället. För att åstadkomma det samarbetar vi med kulturlivets aktörer både regionalt, nationellt och internationellt. På Kultur i Väst arbetar vi med alla konstarter men också med arrangörsutveckling, samhällsutveckling, mångfaldsfrågor, jämställdhet och tillgänglighet inom kulturen. Läs mer på kulturivast.se


Bifogade filer

 Noomaraton visning1Kontakt


Ida Northfell

Kommunikationschef

ida.northfell@vgregion.se

070-842 15 38

Anna Härdig

Kommunikatör

anna.hardig@vgregion.se

072-213 03 69

Zara Tellander

Kommunikatör

zara.tellander@vgregion.se

070-021 18 23

Marina Andersson

Kommunikatör

marina.ev.andersson@vgregion

070-085 29 00

Malin Strandlund

Kommunikatör

malin.strandlund@vgregion.se

072-175 53 35

Camilla Lindberg

Kommunikatör

camilla.p.lindberg@vgregion.se

072 038 74 45