Vid politikerveckan i Almedalen arrangerar retorikerna på Södertörns högskola seminarier både inför partiledartalen och som en summering. Måndagen den 1/7 till torsdagen den 4/7 klockan 18.15-18.45 är fokus på vad man retoriskt kan vänta sig inför kvällens partiledartal. Fredagen den 5/7 klockan 15.30-16.30 summeras veckan; hur var partiledarnas retorik? Södertörns högskola bjuder även på forskning inom allt från gastronomiska regioner till vårdens privatisering.

Retorikupptakter inför partiledartalen

Södertörns högskola arrangerar för andra året i radsommarkurser i retorik. Fyra kvällar bjuder retorikerna tillsammans med sina studenter på analyser inför partiledartalen efter att ha samlat fakta under dagen.Måndagen den 1/7 till torsdagen den 4/7 klockan 18.15-18.45välkomnar de till kortseminarier på temat "Vad kan vi förvänta oss retoriskt av partiledaren i kväll?"

Först ut på måndagen den 1 juli är Jimmie Åkesson. Vad kan vi förvänta oss av kvällens Almedalstal av honom? Vilken retorisk strategi kan vi förvänta oss givet Sverigedemokraternas retorik i allmänhet och Åkessons i synnerhet? Den 2 juli fokuserar samtalet på Gustav Fridolin, den 3 juli på Fredrik Reinfeldt och den 4 juli på Jonas Sjöstedt.

Samtalen leds av Fredrik Söderquist, studierektor i retorik. Deltar gör även Johan Kovaniemi, retoriklärare på Södertörns högskola, samt studenter och särskilt inbjudna gäster från respektive parti.

När? 1 juli till 4 juli klockan 18.15-18.45
Var? Arenan Kunskapshuvudstaden, Donnerska husets trädgård, Donners plats

Retorikseminariet är andra halvtimmen av ett timslångt seminarium, där man klockan 17.45-18.15 kan följa en utbildningspolitisk utfrågning i ”Heta stolen”. Arrangör av detta är StAF, Stockholms Akademiska Forum.

Summering av partiledarnas retorik under veckan

Fredagen den 5 juli klockan 15.30-16.30 bjuder retorikernaoch deras studenter på en timmes summering av veckans politikertal "Hur var partiledarnas tal under Almedalsveckan?".

Vad kan de säga om partiledarnas retorik så här långt under Almedalsveckan? Om de tal som är kvar? Vilka tal minns de? Vilka var trovärdiga? Vilka gick hem hos publiken? Allmänna tendenser och förändringar från förra årets Almedalstal diskuteras.

Gäster är Ulrica Schenström och Niklas Nordström.Medverkar gör Fredrik Söderquist, studierektor i retorik, Södertörns högskola, Johan Kovaniemi, retoriklärare, Södertörns högskola, Jonathan Hörnhagen, moderator, Södertörns högskola samt retorikstudenter.

När? Fredagen den 5 juli klockan 15.30-16.30

Var? Arenan Kunskapshuvudstaden, Donnerska husets trädgård, Donners plats

Många forskare från Södertörns högskola på plats

Under Almedalsveckan arrangerar Södertörns högskola flera seminarier om exempelvis när vården blev marknad och om gastronomiska regioner. Många forskare finns även på plats som seminarietalare och utifrån sin forskning.

Södertörns högskolas samlade deltagande hittar du påwww.sh.se/almedalen.

Kontakt

Fredrik Söderquist, studierektor i retorik vid Södertörns högskola: 072-200 27 20fredrik.soderquist@sh.se

Eleonor Björkman, pressansvarig Södertörns högskola: 070-286 13 32eleonor.bjorkman@sh.se

 

 Södertörns högskola är ett lärosäte i Stockholm som utbildar, forskar och samverkar för en hållbar samhällsutveckling. På högskolan finns drygt 11 000 studenter, cirka 70 program och 270 kurser. Utbildning och forskning bedrivs inom humaniora, samhällsvetenskap, teknik och naturvetenskap. Högskolan erbjuder också polisutbildning och lärarutbildning med interkulturell profil. Mycket av forskningen handlar om frågor som rör Östersjö- och Östeuropaområdet. På Södertörns högskola blandas ämnen, perspektiv, människor och erfarenheter. Här finns de nyfikna och de ifrågasättande. De som söker oväntade kombinationer, utveckling och utmaningar. Här korsbefruktas verklighet och vetenskap.


Kontakt


Jenny Tirén Berg

Kommunikatör

jenny.tiren.berg@sh.se

072-236 05 43

Sophia Nilsson

Forskningskommunikatör

sophia.nilsson@sh.se

08-6084000

0722-101453