Fotograf/Källa: Albert Martinsson

Hon fick inte köpa ett glas vin, och han fick inte åka med bussen. Skälet? De använder rullstol. Så ser diskriminering också ut i Sverige idag. Men varför är det så få anmälningar till DO? Varför vill inte människor berätta? Det handlar om ens självbild – att alltid förhålla sig till att omvärlden ser mig som ett objekt i en rullstol – vem är jag då?

Det var en fredag eftermiddag för någon månad sedan i Farsta centrum. Maria tänkte sig ett glas vin innan hon tog sig hem för att göra helg. Men krogägaren nekade att servera henne, utan att förklara varför. Dessutom kallade han på vakterna. En spik nykter kvinna nekas att dricka ett glas vin - bara för att hon sitter i rullstol?

Lars-Göran fick inte åka med bussen en dag i början av januari eftersom chauffören inte utbildning i hur han skulle sköta liften. Nästa buss med utbildad chaufför skulle komma om två timmar.

Det ingen brukar prata om när det handlar om funktionsnedsättningar och de människor det handlar om - just det pratar Karro och Janna från DHR (Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet) om i podden Hur tänkte ni nu? Med humor och allvar ifrågasätter de funktionshinderrörelsen, sig själva, samhället och - ja, det mesta.

Karro och Janna ringer i premiäravsnittet upp Maria Johansson och Lars-Göran Wadén för att höra om vad som hände egentligen. Båda två har valt att anmäla det som hände dem till Diskrimineringsombudsmannan. Men det tillhör inte vanligheten, det är få som anmäler.

I poddavsnittet avhandlas också positiv särbehandling, kan en utnyttja att andra tycker "synd" om en?, om den egna självbilden - vill en verkligen outa sig som en diskriminerad person och bli uppfattad som objekt i en rullstol? Eller kan det vara så att det den där vardagsdiskrimineringen blir en så van vid att en inte tänker på att det är just det det är - diskriminering?

Länk till poddavsnittet: https://soundcloud.com/user-152045771/rullstol-pa-krogen-ok

Kontakt:

Janna Olzon 070 384 80 31 janna.olzon@dhr.se

Karolina Celinska 076 837 80 34 karolina.celinska@dhr.se

 

 

 
Kontakt


Åsa Strahlemo

Förbundsordförande, DHR

asa.strahlemo@dhr.se

070-50 88 029

Catharina Bergsten

Pressekreterare

catharina.bergsten@dhr.se

070 - 194 32 38