Utifrån preliminära uppgifter kan den första vaccineringen mot covid-19 ske omkring 28 december i Västra Götaland. De första doserna kommer att ges på äldreboenden i Göteborg och både Västra Götalandsregionen och Göteborgs stad står redo för att påbörja vaccinationen.

– Vi ser fram emot det här väldigt mycket. Vi kommer succesivt att få vaccin till VGR och det är viktigt att vi kommer igång med vaccineringen så snart som möjligt, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, Västra Götalandsregionen.

Vaccineringen kommer att börja på fyra äldreboenden i Göteborg. Vaccineringen görs i samverkan mellan Västra Götalandsregionen och Göteborgs stad.

– Det här är ett väldigt efterlängtat besked. Det känns fantastiskt att redan nu kan börja erbjuda vaccin till hyresgästerna på ett par boenden. Vaccineringen är en viktig åtgärd för att minska spridningen i samhället i stort och därmed även minska risken för äldre att bli smittade, säger Babbs Edberg, tillträdande förvaltningsdirektör till nya äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen, Göteborgs Stad.

Prioriterade grupper

Under januari väntas mer än 50 000 doser vaccin till Västra Götaland. Beslut om vilka grupper som är prioriterade och vilket vaccin respektive grupp ska erbjudas, fattas av Folkhälsomyndigheten.

I den första fasen av vaccineringen är prioriteringen följande:

  • Boende på SÄBO
  • Riskgrupp med kommunal omsorg i hemmet
  • Vuxna hushållskontakter till ovan två grupper
  • Kommunal vård- och omsorgspersonal

– Cirka 22 000 personer i Västra Götaland bor i så kallat särskilt boende och de kommer att erbjudas vaccin först. Så fort vi får mer vaccin går vi vidare med övriga prioriterade grupper, säger Kristine Rygge, vaccinsamordnare VGR.

Information till media

I samband med den första vaccinationen kommer media bjudas in till en pressträff med företrädare från Västra Götalandsregionen och Göteborgs stad. Detaljer kring pressträffen kommer i en separat inbjudan under mellandagarna. Media kan tyvärr inte ges möjlighet att närvara vid själva vaccinationstillfället på grund av risken för smittspridning.

Kontakt vid frågor

Presstjänsten VGR Koncernkontor, presstjansten@vgregion.se, 010-441 41 99


Ämnen

Corona

Västra Götalandsregionen, VGR, ska bidra till ett gott liv för människorna i Västra Götaland – det är vårt övergripande uppdrag. Det gör vi inom våra områden: hälso- och sjukvård, tillväxt och utveckling, kollektivtrafik och kultur. VGR styrs av förtroendevalda politiker. De 149 ledamöterna i regionfullmäktige väljs av invånarna i de allmänna valen. VGR har ungefär 56 000 anställda som främst arbetar inom hälso- och sjukvården men vi har också verksamhet inom kultur, utbildning och kollektivtrafik.


Kontakt


Västra Götalandsregionens presstjänst

https://www.vgregion.se/aktuellt/press/

presstjansten@vgregion.se

010-441 41 99

Björn Johansson

Pressekreterare/kommunikatör

presstjansten@vgregion.se

Anna Liljenberg

Presschef

presstjansten@vgregion.se

Anders Sandahl

Pressekreterare/kommunikatör

presstjansten@vgregion.se

Patrik Rosell

Pressekreterare/kommunikatör

presstjansten@vgregion.se