Salt & Brygga i Malmö har utsetts till Årets Ekokrog av EkoMatCentrum. Priset delades ut på White Guide Galan, restaurangernas egen Oscarsgala på Vinterträdgården, Grand Hotel i Stockholm på måndagskvällen.

Utmärkelsen Årets Ekokrog 2010 tilldelades restaurang Salt & Brygga i Malmö med motiveringen:

”För en lång och målmedveten satsning på ekologiska närproducerade råvaror av hög kvalitet – och en gastronomi på en allt högre nivå”

– Det är som att få nobelpris! utbrast den glade vinnaren Björn Stenbeck från Salt & Brygga.

Utmärkelsen ”Årets Ekokrog” delades ut för femte gången på den festliga galan. Priset delas ut av Inger Näslund, fiskeansvarig på WWF. Övriga nominerade var PM & Vänner i Växjö, Leijontornet i Stockholm och Mrs Brown i Malmö.

– Det är jätteroligt att få tilldela Salt & Brygga denna utmärkelse. De utvecklade sin ekologiska gastronomi långt innan det var trendigt. Råvarorna är ekologiska och lokala till nästan 100 procent och omtanken om miljön genomsyrar hela restaurangen, säger Carin Enfors, EkoMatCentrum, om årets vinnare.

– Det är glädjande att se det intresse för ekologiskt och för lokalproducerat som har växt fram i restaurangbranschen sedan utmärkelsen installerades 2006. Det har blivit allt knivigare att utse en vinnare eftersom så många har blivit så bra, fortsätter Carin Enfors.  Med det ökade intresset har också kunskapen om ekologiskt ökat i bredare krogkretsar.

Tidigare vinnare är Mistral, Oaxen Skärgårdskrog, Ängavallen och Pontus!

Eko-symbol i guiden

Fler restauranger arbetar medvetet med ekologisk mat och dryck. Dessa krogar utmärks i White Guide med en eko-symbol.

White Guide och EkoMatCentrum - Informationscentrum för Ekologiska Produkter, samarbetar för att lyfta fram restauranger som arbetar med kvalitetsråvaror framställda på ett ekologiskt och hållbart sätt.

Med utmärkelsen Årets Ekokrog premieras en restaurang där ekologiska råvaror utgör en av grundpelarna i ett ambitiöst gastronomiskt arbete. Detta är något som bidrar till en hållbar utveckling på restaurangscenen – och i förlängningen för oss alla. Förutom ekologiskt ingår närproducerat och gastronomisk nivå i bedömningskriterierna.

Fler restauranger, caféer och cateringföretag med hög andel ekologiskt finns på www.ekokrogar.seEkoMatCentrum, är en ideell förening med syfte att verka för en hållbar utveckling i livsmedelskedjans alla led. Föreningen verkar genom att sprida information om ekologiska produkter och därmed bidra till en ökad konsumtion av ekologiska livsmedel. EkoMatCentrum vill verka för att små och stora företag i livsmedelskedjans alla led ställer höga miljökrav vid köp och handel med livsmedel.


Kontakt


Eva Fröman

Verksamhetsledare

eva@ekomatcentrum.se

070-779 59 90

Mimi Dekker

Presskontakt

mimi@ekomatcentrum.se

076-277 00 30